četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Rusija / Rusija gomila vojsku na zapadu

Rusija gomila vojsku na zapadu

Rusija će razmestiti dodatnih 10 hiljada vojnika na zapadu zemlje zbog tamošnje nestabilne situacije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Vojna i politička situacija na zapadnoj granici i dalje je nestabilna”, prenosi agencija Interfaks reči Šojgua sa sastanka zvaničnika.

“SAD i druge članice NATO saveza nastavljaju s osnaživanjem svojih vojnih snaga, prvenstveno u državama koje se graniče s Rusijom”, dodao je.

Rusija već dugo osuđuje ekspanziju zapadnog vojnog saveza prema istoku kao pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti, prenosi Hina.

U međuvremenu su istočne članice NATO-a zatražile od saveznika veću zaštitu nakon što je Rusija pre dvije godine okupirala i anektirala deo Ukrajine.

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg nedavno je najavio da će Savez u tri baltičke zemlje i Poljskoj razmestiti četiri “osnažena” bataljona kao odgovor na delovanje Rusije u Ukrajini.

To razmeštanje snaga jedna je u nizu mera koje je NATO preduzeo od početka izbijanja ukrajinske krize u proleće 2014. kako bi pojačao mogućnost reakcije savezničkih vojski i dao podršku članicama Saveza koje dele granicu s Rusijom.

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a sastaju se 8. i 9. jula na samitu u Varšavi gde će potvrditi razmeštanje trupa i otkriti sve pojedinosti.

Izvor: B92

Pročitajte

NEIZVESNOST TRAJE, A ROK ISTIČE! Putin: Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika Rusije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin još uvek nije odlučio da li će se kandidovati za predsednika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *