četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Rusija / Jermenija ratifikovala sporazum o jedinstvenom sistemu PVO sa Rusijom

Jermenija ratifikovala sporazum o jedinstvenom sistemu PVO sa Rusijom

Nacionalni parlament Jermenije većinom glasova ratifikovao je sporazum o stvaranju ujedinjenog regionalnog sistema PVO u kavkaskom regionu kolektivne bezbednosti između Rusije i Jermenije.

Od ukupno 131 poslanika za ratifikaciju sporazuma glasalo je 102, protiv osam, a uzdržanih nije bilo. Zamenik ministra odbrane Jermenije Ara Nazarjan predstavljajući dokument na zasedanju parlamenta rekao je da je cilj sporazuma unapređenje PVO sistema u kavkaskom regionu.

Prema njegovim rečima, koordinaciju akcija ujedinjenog protivvazdušnog sistema vodiće komanda vojno-kosmičkih snaga Rusije, a opšte upravljanje povereno je Južnom vojnom okrugu Rusije.

„Što se tiče direktne kontrole borbenih elemenata, nju će imati načelnik protivvazdušne odbrane Jermenije. U miru će strane moći da donose sopstvene odluke o korišćenju trupa pod svojom kontrolom. Strane će jedna drugu obaveštavati o ovim odlukama“, izjavio je Nazarjan.

„Jermenija će imati pravo da koristi svoj PVO u onom stepenu i za one ciljeve koje smatra potrebnim“, izjavio je zamenik ministra.

„Nakon ratifikacije ovog sporazuma nastavićemo da primenjujemo svoja protivvazdušna sredstva, ali ćemo im pridružiti i ruske resurse. Radi se o letećim objektima, lovcima i oružju. Ovo pravo predviđa viši nivo operativnosti od onog koji je bila ranije“, dodao je on.

Odgovarajući na pitanja poslanika Nazarjan je istakao da se ovim sporazumom neće uvesti nikakva ograničenja za dejstva i razvoj jermenske PVO

Ministri odbrane Jermenije i Rusije, Sejran Oganjan i Sergej Šojgu su u decembru 2015. godine potpisali sporazum o stvaranju ujedinjenog regionalnog sistema PVO u kavkaskom regionu kolektivne bezbednosti.

Sporazum je potpisan na rok od pet godina sa mogućnošću daljeg produžetka na svakih pet godina, ukoliko nijedna strana diplomatskim putem pismeno ne obavesti drugu o svojoj nameri da prekine sporazum najmanje šest meseci pre isteka narednog roka.

Pročitajte

NEIZVESNOST TRAJE, A ROK ISTIČE! Putin: Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika Rusije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin još uvek nije odlučio da li će se kandidovati za predsednika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *