nedelja , 3 jula 2022
Home / Republika Srpska / MIJATOVIĆ I MANOJLOVIĆ U SUKOBU INTERESA?!

MIJATOVIĆ I MANOJLOVIĆ U SUKOBU INTERESA?!

image-0.02.01.71ddbf1999eeb0fcce721c0097d14cff5f36316f761230bb21f952e9d75e8682-V_1

Maksimovićevim odbornicima prijete sankcije CIK-a
Doktori Srđan Mijatović i Tomo Manojlović, odbornici u Skupštini Grada Bijeljina i zaposleni u bijeljinskom Domu zdravlja, mogli bi biti novčano kažnjeni i sankcionisani da četiri godine ne mogu da se kandiduju na izborima ukoliko Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske utvrdi da su prilikom glasanja o određenim odlukama u Gradskoj skupštini bili u sukobu interesa.
Prema saznanjima portala OZNA.info, Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske trenutno radi na predmetima Mijatovići Manojlović, kao dva odvojena slučaja. Komisija je već zatražila da se izjasne na pomenute okolnosti. Mijatović i Manojlović su, između ostalog, glasali o budžetu Doma zdravlja za period od 2013-2016. godine, odnosno o budžetu zdravstvene ustanove u kojoj su obojica zaposleni. Mijatović i Manojlović su na taj način, što će decidno da utvrdi Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, pristrasno i neobjektivno vršili svoju dužnost. Mijatović i Manojlović su, na taj način, prekršili Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. Mijatović, koji je zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina, između ostalog, 2. juna 2016. godine na 44. sjednici Skupštine grada Bijeljina glasao je za Izvještaj o radu Doma zdravlja za 2015. godinu, čime je sebe doveo u sukob interesa. Za isti izvještaj glasao je i Tomo Manojlović.
Iz sadržine Izvoda iz zapisnika sa 44. Sjednice Skupštine Grada, jasno je da je sjednici prisustvovalo 16 odbornika /od ukupno 31 koliko ih ima u Skupštini/ a svi su tog dana ponaosob imenovani, uključujući Mijatovića i Manojlovića. Za Izvještaj o radu glasalo je ukupno 16 odbornika, bez glasova „protiv“ i „uzdržan“ /16 glasova čini potrebnu većinu/, što znači da su obojica, i Mijatović i Manojlović, glasali za Izvještaj o o radu Doma zdravlja za 2015. Godinu, čime su se doveli u sukob interesa.
Prema zakonskim odredbama, odbornik, koji je zaposlen u javnoj ustanovi, može doći u sukob interesa u smislu odredbi Zakona o sprečavanju sukobu interesa u organima vlasti Republike Srpske, ukoliko svoj privatni interes stavi iznad javnog interesa, te da u tome smislu zaposleni u javnoj ustanovi, koji je istovremeno i odbornik, treba da bude uzdržan prilikom glasanja o izvještajima o radu, finansijskim planovima i izvještajima. Ovo nisu prvi slučajevi da se odbornici nađu u sukobu interesa. Slična situacija se desila, između ostalog, u Trebinju gdje su neki odbornici zbog sukoba interesa morali da podnesu ostavke ili im je oduzet mandat.
Podsjećamo da je osnivač bijeljinskog Doma zdravlja Grad Bijeljina.

Pročitajte

NASTAVAK AKCIJE “GNEV”! Policija otkrila veliku prevaru u Srbiji!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *