ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / USA / CIA: Islamska država obučava borce za napade u Evropi i SAD

CIA: Islamska država obučava borce za napade u Evropi i SAD

Šef CIA Džon Brenan govoriće danas u američkom Kongresu o obučavanju militanata Islamske države (IS) za izvođenje napada u Evropi i SAD i novim diverzionim metodama kojima se služe kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke.

U saopštenju pripremljenom za Komitet Senata za obaveštajne službe, Brenan navodi da IS radi na stvaranju sistema upravljanja napadima na svoje inostrane neprijatelje, poput nedavnih napada na Pariz i Brisel, za koje CIA veruje da su izvršeni po nalogu vođa IS.

“IS ima razgranatu mrežu operativaca na Zapadu, koji su potencijalni izvršioci terorističkih napada u Evropi i SAD”, rekao je Brenan, dodavši da ta teroristička organizacija verovatno pokušava da ih u izbegličkom talasu ubaci na teritorije zapadnih zemalja.

Brenan je takođe naveo da IS poziva svoje sledbenike da izvode napade u zapadnim zemljama u kojima žive i nazvao pokolj u gej klubu u Orlandu “gnusnim činom svirepog nasilja” i “napadom na vrednosti tolerantnog i otvorenog društva, koje čine temelj američkog poretka.

Prema njegovim rečima, ID postepeno povezuje svoje ogranke u organizovanu mrežu, a među njima je najopasniji onaj u Libiji.

IS takođe nastoji da pojača svoj uticaj na afričkom kontinentu, a sinajski ogranak IS najaktivnija je teroristička grupa u Egiptu, koja napada tamošnju vojsku, policiju i državne institucije, ali i strance i turiste, što pokazuje slučaj obaranja ruskog putničkog aviona u oktobru prošle godine, rekao je Brenan.

On je ocenio da je međunarodna vojna koalicija, pod vođstvom SAD postigla, značajan napredak u borbi protiv džihadista IS u Iraku i Siriji, zbog čega je ta ekstremistička mreža daleko od realizacije svojih vizija o uspostavljanju kalifata.

Brenan je dodao da je smanjen i kapacitet IS za proizvodnju novca, iako grupa i dalje ostvaruje mesečni priliv od nekoliko desetina miliona dolara, uglavnom od poreza i prodaje sirove nafte.

On je priznao da IS, uprkos vojnim porazima, i dalje ima snažan globalni uticaj, kao i da će u narednih nekoliko meseci biti pod pojačanim pritiskom, zbog čega će intenzivirati svoju terorističku aktivnost da bi zadržala vodeću poziciju na planu međunarodnog terorizma.

Izvor: N1

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *