ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Svijet / Otkriveno ko je ukrao Gadafijevo blago

Otkriveno ko je ukrao Gadafijevo blago

Eksploatisanjem velike količine nafte Libija je u vreme Gadafijeve vladavine raspolagala sa velikom količinom novca i zlata, kojeg sada nema nigde. Spekuliše se da je većina na zamrznutim računima bivšeg libijskog vođe, ali šta je sa ostakom velikog bogatstva?

Pristalice pukovnika Moamera el Gadafija, uključujući i vojne komandante koji su povezani sa suzbijanjem libijske pobune, žive u Velikoj Britaniji i uživaju u bogatstvu libijske države, otkrio je portal “Bazfid njuz”.

Trojica muškaraca, koja negiraju bilo kakvu zloupotrebu, nalaze se na listi bivših figura režima koje traži tužilaštvo u Tripoliju jer su, navodno, pobegli iz zemlje sa ukradenom državnom imovinom nakon pada Gadafijeve diktature 2011. godine. Prema navodima “Bazfid njuza”, oni su utočište našli u Ujedinjenom Kraljevstvu uprkos tome što su optuženi za “pranje” miliona funtikroz banke u Britaniji i preko raznih imovinskih poslova.

General Ahmed Mahmud Azvai, koji je održavao Gadafijeve zalihe raketa, osumnjičen je da je “oprao” milione preko ofšor kompanija. Portal ga je pronašao kako živi u bogatom delu Sureja, nedaleko od Londona.

Brigadir Guima Elmarfi, koji je komandovao jednom brigadom Gadafijeve vojske, osumnjičen je da je pobegao iz zemlje sa bogatstvom od najmanje 14 miliona funti nakon pada Gadafija i tražen je zbog navodnog “pranja” ukradene imovine u Velikoj Britaniji. “Bazfid njuz” ga je pronašao u velikoj kući u jugozapadnom Londonu. Njegov sin, koji je pobegao s njim u Britaniju, bio je uhapšen pre dve godine zbog uboda tinejdžera kuhinjskim nožem i urezivanja svojih inicijala na abdomen čoveka koji je bio pretučen i bez svesti.

PRVA

Portalu je zabranjeno da imenuje trećeg člana Gadafijevog režima koji se takođe krije u Britaniji,nakon što je angažovao ekskluzivnu advokatsku firmu koja je od suda dobila odobrenje za zabranu objavljivanja imena.

Advokati i istražitelji koji deluju u ime Libije, tvrde da su tri bivša zvaničnika među desetinama ličnosti bivšeg režima za koje se sumnja da kriju ukradenu imovinu u ukupnoj vrednosti od 10 milijardi funti u Velikoj Britaniji. Rekli su da britanske vlasti nisu učinile ništa kako bi im pomogli u istrazi, i da su im dozvolili da se nastane u Britaniji i da su dobili politički azil.

GADAFI2

Elmarfi je kategorično negirao sve navode u intervjuu u njegovom domu u jugozapadnom Londonu, ističući da je njegova situacija finansijski nestabilna nakon napuštanja Libije praznih ruku. Azvai je negirao da je krao od države pre nego što je zatvorio svoja vrata novinarima u Sureju.

Ali, dokumenti koji je dobio “Bazfid njuz” otkrivaju da je libijska prelazna vlada pisala britanskoj agenciji za organizovani kriminal 2012. godine tražeći pomoć u pronalaženju novca koji je, navodno, “dobijen korumpiranim ili nezakonitim sredstvima” od strane 240 bivših ličnosti režima, uključujući i gore tri navedena čoveka. U pismu se navodi da je deo novca sakriven u Velikoj Britaniji, ali istražitelji kažu da Britanija nije pružila nikakvu pomoć.

Izvor: BN

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *