ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Dodik i Izetbegović se igraju mačke i miša

Dodik i Izetbegović se igraju mačke i miša

Posle referenduma i popisa, susret Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića postao je treće najvažnije političko pitanje u BiH.

Javnost BiH danima se zabavlja pričom ko će koga prvi pozvati, na čijem terenu će se sastati, hoće li razgovarati oči u oči, telefonom ili, pak komunicirati – mejlom. Ključni problemi o kojima nameravaju da razgovaraju su kredit MMF i mehanizam koordinacije, oko kojih se mesecima ne može postići dogovor na nivou entitetskih vlada i Saveta ministara BiH.

Poznavaoci prilika u BiH smatraju da igra mačke i miša između Dodika i Izetbegovića koristi obojici, pogotovo u vreme kada počinje borba za glasove na lokalnim izborima.

“Da je postojala volja za neki dogovor o mehanizmu koordinacije i sličnim temama, onda bi on bio postignut na nivou na kojem bi i trebalo, a to su vlade entiteta i Savet ministara. Ta pitanja o kojima njih dvojica nameravaju da razgovaraju nisu u nadležnosti predsednika entiteta i člana Predsedništva BiH”, kaže novinar Vladimir Šušak.

I politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić smatra da je prvenstveni cilj i Dodika i Izetbegovića da što više okupe svoje glasačko telo i tako „preduprede eventualni poraz na lokalnim izborima“. Druga posledica je, smatra Kukić, uvođenje paralelilazama u BiH u kojima nisu važne institucije, nego „lokalni politički bosovi koji nešto hoće ili neće, i koji to mogu da čine mimo institucija i nametnu se kao stvarni ustavni autoriteti“.

BAKIR I MILE

“Nažalost, nemamo domaći potencijal da se ta tendencija spreči. To mogu da urade samo svetski centri moći, ali je pitanje da li su oni spremni na tu vrstu intervecije” zaključuje Kukić.

Politički analitičar iz Banjaluke Radomir Nešković veruje da otvorena pitanja u BiH neće biti rešena ni ako se Dodik i Izetbegović sastanu.

“Te stvari moraju da rešavaju institucije, a ne pojedinci. Drugi problem je što javnost veoma malo zna o mehanizmu koordinacije i o Pismu namere MMF, tako da je o tim pitanjima veoma teško imati neki stav” kaže Nešković za „EuroBlic“.

Istovremeno, opozicionari u FBiH smatraju da su ucene i finansijski interesi osnova odnosa Dodika, Izetbegovića, ali i Dragana Čovića.

“Prvi će da popusti onaj ko u svemu nađe finansijski interes. Čović je tu najsigurniji, a za ovu dvojicu ćemo tek videti” kaže šef Kluba poslanika DF u Predstavničkom domu BiH Damir Bećirović.

Izvor: EuroBlic

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *