ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Svijet / Sirija: Zapadne zemlje sve agresivnije naoružavaju teroriste

Sirija: Zapadne zemlje sve agresivnije naoružavaju teroriste

Na terenu vidimo jasnu koaliciju između SAD i pojedinih zemalja Zapadne Evrope sa takozvanim „pobunjenicima“. Može se očekivati da će Zapad još agresivnije naoružavati teroriste, u smislu da će moći da obaraju ne samo helikoptere, nego i vojne avione, kaže za Sputnjik Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Sukobi u najvećem sirijskom gradu Alepu iz dana u dan sve su intenzivniji. Savez 15 naoružanih grupa, koji ima više od pet hiljada boraca, već danima pokušava da probije obruč vladinih snaga s južne strane grada.

Naoružane grupe granatiraju kvart Hamdani, na jugoistoku Alepa, a među žrtvama i povređenima ima mnogo i civila.

Grigorij Tišenko, zamenik direktora Ruskog instituta za strateške studije, za Sputnjik kaže da je Alep sa strateškog aspekta veoma važan grad, jer se nalazi na raskršću puteva od kojih neki vode u Tursku, i preko kojih su se do sada snabdevale naoružane grupe.

„Militanti koji drže grad pod opsadom nisu dozvolili civilima da napuste Alep i konstantno građane drže u užasu. To vidimo i po reportažama na ruskim televizijskim kanalima, ali i u pojedinim zapadnim medijima, gde se povremeno — doduše, retko — ipak pojavljuju takvi izveštaji. U zapadnim medijima se čak može povremeno čuti da Rusija pomaže tamošnjem stanovništvu i šalje humanitarnu pomoć, što civilima donekle olakšava tu zaista strašnu situaciju, do koje su svojim nedelovanjem dovele Sjedinjene Države“, kaže Tišenko za Sputnjik.

Kako kaže naš sagovornik, SAD se u ovom trenutku najviše plaše jačanja uloge Rusije na Bliskom istoku, u bilo kom obliku.

„Oni bi želeli da sami ’gospodare‘, zajedno sa svojim saveznicima, i ne žele bilo čiji uticaj u regionu. Za Ameriku je vrlo bolno to što je Rusija prisutna na Bliskom istoku, a nikako im se ne sviđa ni ruska humanitarna pomoć koja se isporučuje civilima u Siriji“, naglašava Tišenko. „Izjave koje su američki zvaničnici davali poslednjih dana ukazuju na to da im je humanitarna operacija Ruske Federacije i sirijskih vladinih snaga najveća ’kost u grlu‘“, kaže sagovornik Sputnjika.

Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu naglašava da to ne bi trebalo nikoga da čudi.

„I Vašington je posredno pokušavao, preko svojih saveznika, da napravi takozvane humanitarne koridore u Siriji. Poslednji takav pokušaj bio je dogovor s Turskom, u julu prošle godine, koji je Rusija osujetila, jer se nije radilo ni o kakvom humanitarnom koridoru, već o pokušaju Ankare da direktno interveniše u ratu u Siriji“, kaže Janković za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, evidentno je da borbe u Alepu ulaze u „veliko finale“, a da napredak snaga sirijske vojske nije nešto što naročito raduje Zapad.

„Na terenu vidimo jasnu koaliciju između SAD i pojedinih zemalja Zapadne Evrope sa teroristima i drugim naoružanim formacijama, takozvanim ’pobunjenicima‘. Primera radi, Nusra front, koji je zvanično sarađivao sa Al Kaidom, formalno je prekinuo saradnju s tom organizacijom i promenio ime kako bi i formalno mogao da dobije zapadnu podršku — istu onu koju je prethodno posredno dobijala preko Saudijske Arabije. Što se više učvršćuje Asad, i što se više teritorije oslobađa, a pogotovo strateški važnih gradova poput Alepa, pritisak Zapada će biti sve veći i oni sve otvorenije igraju na kartu lokalnih, terorističkih, antivladinih snaga“, objašnjava Janković i dodaje da onog trenutka kada sirijska vojska bude uspela da oslobodi Alep, tog trenutka pada i otpor pobunjenika.

Ipak, napominje Janković, možemo očekivati da će ih Zapad još agresivnije naoružavati — u smislu da će uskoro moći da obaraju ne samo helikoptere, nego i vojne avione.

Sličnog je mišljenja i Grigorij Tišenko, koji misli da ne treba očekivati neke pomake u stavu SAD u odnosu na „umerenu opoziciju“, odnosno na teroriste.

„Svi postojeći sporazumi koji su u vezi s različitim grupama koje ratuju u Siriji, postignuti su uz ogroman rad ruske diplomatije i teške pregovore sa Amerikancima. Ti pregovori se nastavljaju, ali deluje kao da im nema kraja. Njihov cilj je da se definiše koje to grupe podržavaju teroriste. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da su SAD u velikoj meri učestvovale u „zakuvavanju“ ove krize na Bliskom istoku, i zato je njima veoma bolna pomisao da bi sada trebalo da odustanu. Ne mislim da će Vašington ozbiljno promeniti stav prema situaciji u regionu“, kaže Tišenko.

Podsetimo, Marija Zaharova, zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, pozvala je u četvrtak zapadne medije da objektivno i istinito izveštavaju o, kako je rekla, „zverstvima“ koje čine pripadnici takozvane „umerene opozicije“ u Siriji, čije akcije odnose veliki broj civilnih žrtava.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *