utorak , 5 decembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / ERDOGANOVI PLANIRAJU ZATVORITI GULENOVE OBJEKTE U BIH: Objavljujemo imena turskih diplomata kojima su poništeni pasoši

ERDOGANOVI PLANIRAJU ZATVORITI GULENOVE OBJEKTE U BIH: Objavljujemo imena turskih diplomata kojima su poništeni pasoši

Započela je diplomatska ofanziva turske diplomatije da i u BiH budu zatvorene obrazovne institucije koje se dovode u vezu sa Fethullahom Gulenom. Žurnal sazanaje da su dostavljeni i spiskovi diplomata kojima trebaju biti oduzeti pasoši

Turske vlasti, posredstvom svojih ambasada, obavijestile su zvanične organe u BiH i zemljama regiona da su poništeni diplomatski pasoši za najmanje 60 državljana te zemlje, te da očekuju da te osobe, ukoliko se nalaze na teritoriji obaviještenih država, budu deportovane u Tursku, saznaje Žurnal iz diplomatskih izvora.

“U prilogu ovog akta dostavljen je spisak osoba i brojevi poništenih pasoša. To znači da, ukoliko se neko od ovih osoba zatekne na teritoriji naše države, mora biti pronađena, nakon čega ćemo morati zvanično obavijestiti ambasadu Turske. Slijedi potom izdavanje putnog lista u jednom smjeru, na osnovu kojeg bi ta osoba bila deportovana u Tursku”, ispičao je za Žurnal visokopozicionirani diplomata u BiH.

NASTAVAK DIPLOMATKSE OFANZIVE

Spisak osoba trenutno se nalazi u bazi Interpola, i granične policije svih država članica Interpola dužne su zabraniti ulazak u zemlju osobama čiji su pasoši poništeni. Vlasti u BiH pretpostavljaju da su sve osobe sa spiska osumnjičene za podršku Fethullahu Gulenu kojeg turske vlasti optužuju za organiziranje neuspjelog državnog udara.

“Diplomatska ofanziva protiv sljedbenika Fethullaha Gulena u BiH je intenzivirana. Predstavnici turske ambasade posljednjih dana od BiH institucija traže zatvaranje svih univerziteta i škola čiji se vlasnici dovode u vezu sa Gulenom”, potvrdio je jedan od bh. zvaničnika.

Plan je, naime, da u narednom periodu budu poništeni pasoši turskim državljanima koji su osnivači ili rade na Gulenovim univerzitetima u BiH, te da na taj način te ustanove izgube dozvolu za rad.

“Među osobama sa spiska koji smo zaprimili ne nalazi se nijedan uposlenik ili vlasnik školskih ustanova koje se nalaze u BiH. No, svakodnevno se taj spisak proširuje”, potvrdio je sagovornik Žurnala.

SPISAK NIJE KONAČAN

Osim diplomatskih putnih isprava, turske vlasti ponišavaju i obične putne isprave svojim građanima koji se ne nalaze pod kontrolom te države. U nastavku donosimo spisak koji je dostavljen bh vlastima.

Mustafa Sarnic

Esin Sarnic

Dilara Sarnic

Taha Eren Sarnic

Aziz Sevi

Pelin Sevi

Mehmet Kaan Sevi

Pinar Senturk Sevi

Mustafa Turker Yilmaz

Muhammed Fatih Tigrak

Necla Zeynep Tigrak

Elif Azra Tigrak

Ozkan Ilhan

Yasin Kocarslan

Serkan Ozdemir

Seda Ozdemir

Asya Ridade Ozdemir

Meryem Tigrak

Kerem Ardich

Sanshene Ardich

Zeynep Ardich

Ibrahim Yukseltan

Sadik Serhat Akkoc

Ozlem Akkoc

Ipek Didem Akkoc

Oguzhan Mamasli

Aysun Mamasli

Yusuf Mamasli

Mahmud Hulusi Uznoglu

Cagatay Yildirim

Yunus Emre Acikgonul

Sevde Tuba Acikgonul

Ilham Atus

Sevgi Ilhan

Nese Beril Ilhan

Fatih Aydin

Merve Atus

Reyhan Yilmaz

Mehmet Eymen Yilmaz

Gulbanu Yilmaz

Taner Candarli

Dudu Candarli

Sema Candarli

Zafer Candarli

Senih Candarli

Mustafa Giray Tezel

Hatice Bukhari Tezel

Ahmet Ilhan Calikoglu

Eda Calikoglu

Tarik Calikoglu

Emin Berke Calikoglu

Ahmet Derya Demir

Hatice Demir

Zehra Demir

Recep Ozcan

Zelih Ozcan

Fatma Ebrar Ozcan

Selma Iclal Ozcan

Ertugrul Akin

Havva Simsek Akin

Beyazit Berat Akin

Barbaros Denis Akin

Izvor: Zurnal

Pročitajte

Ponovo Srbin na američkoj listi!

„Ja, Donald Tramp, naređujem da se osobama s liste sva njihova imovina i svi njihovi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *