ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Rusija / Ruski avioni u Iranu na zahtev Sirije

Ruski avioni u Iranu na zahtev Sirije

Ministar odbrane Irana Husein Dehgan izjavio je da se ruski avioni na aerodromu u Hamadanu nalaze na zahtev Vlade Sirije, prenosi agencija „Tasnim“.

„Prihvat ruskih aviona u vazduhoplovnoj bazi u Hamadanu sprovodi se u okviru uzajamne saradnje i borbe protiv terorizma na zahtev Vlade Sirije“, navodi agencija saopštenje iranskog ministra.

U utorak je ruska avijacija prvi put upotrebila iranski aerodrom Hamadan za vazdušne napade na objekte DAEŠ-a i Nusra fronta. Ranije su ruske snage nanosile udare sa aerodroma Hmejmim u Siriji.

Deghan je istakao da Iran zasad ne planira da ustupi Rusiji i druge baze na korišćenje, a da će, ukoliko bude potrebno, to pitanje biti razmotreno, prenela je agencija „Tasnim“.

„Očigledno je da ruski avioni ne doleću u Iran radi zabave. Dolaze kada je potrebno da sipaju gorivo ili da se naoružaju. Trenutno ne planiramo da obezbedimo Rusiji druge baze na korišćenje. Ukoliko to uslovi budu zahtevali, razmotrićemo ovo pitanje“, naglasio je Dehgan.

Iranski ministar dodao je da Iran ne planira da kupi od Rusije raketni sistem S-400.

„Ruska strana je predložila Iranu sisteme S-400, međutim mi nemamo program za njegovu nabavku“, izjavio je Dehgan.

Ministar je komentarisao nabavku zbog dugog procesa nabavke starije verzije ruskih PVO sistema S-300. Iran odavno čeka da dobije sisteme koje je kupio 2007. godine.

Prema ugovoru iz 2007. Rusija treba da isporuči Iranu najmanje pet jedinica PVO sistema S-300. Međutim, ugovor vredan više od 800 miliona dolara je poništen nakon što je tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev zabranio isporuku ovih sistema Teheranu 2010.

Iranski ministar dodao je da je Teheran dobio osnovni deo ruskih sistema S-300 i da u narednih mesec dana očekuje isporuku ostalih sistema.

„Osnovni deo ovog sistema je isporučen. Nadam se da će preostali sistemi biti isporučeni u Teheran tokom sledećeg meseca“, izjavio je Deghan.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Putin: Šta je jedna milijarda?

Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka sa Kolindom Grabar – Kitarević, na kojem …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *