četvrtak , 30 novembra 2023
Home / USA / Biden: SAD sarađuje s Turskom u pogledu dokaza protiv Gulena

Biden: SAD sarađuje s Turskom u pogledu dokaza protiv Gulena

Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da SAD sarađuje s Turskom u razmatranju dokaza protiv Fetullaha Gulena čije izručenje Ankara traži u vezi neuspjelog pokušaja državnog udara, ali i da se moraju poštivati pravni standardi.

Govoreći tokom posjete Ankari, Biden je rekao da će SAD nastaviti surađivati s Turskom koja šalje dodatne informacije o Fethullahu Gulenu sumnjičeći ga je odgovoran na pokušaj državnog udara 15.augsuta.

Biden je istaknuo kako SAD-u nije u interesu da štiti bilo koga tko je nanio zlo nekom američkom savezniku te da Washington pruža odlučnu podršku Turskoj nakon državnog udara.

Turski premijer Binali Yildirim rekao je nakon sastanka s Bidenom da Turska i SAD ne smiju dopustiti da incidenti naštete njihovim odnosima, ali i naglasio kako Ankara očekuje da pravni proces za Gulenovo izručenje bude proveden bez odgađanja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji će se s Bidenom sastati poslije, rekao je da će Turska nastaviti slati američkim dužnosnicima dokumente kako bi dokazala svoje tvrdnje i ishodila Gulenovo izručenje.

Gulen živi u samovoljnom egzilu u SAD-u od 1999.

Izvor: N1

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *