četvrtak , 1 juna 2023
Home / Bosna i Hercegovina / “9. januar nazvati danom državnosti”

“9. januar nazvati danom državnosti”

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bi, poslije referenduma o Danu Republike, 9. januar trebalo nazvati danom državnosti Srpske, čime bi bila dosljedno provedena odluka Ustavnog suda, a značaj ovog datuma podignut na još veći nivo.

“Ako se i dan državnosti proglasi neustavnim, možemo uvesti dan osamostaljenja Srpske, pa dan nezavisnosti i tako narednih 50 godina. Jedno je jasno – 9. januar je datum ispod kog srpski narod neće ići. Sve igre nas učvršćuju u uvjerenju da će tako biti”, poručio je Ivanić.

On je novinarima u Banjaluci rekao da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH nema nijedan element kojim bi osporila davanje biračkih spiskova za sprovođenje referenduma o Danu Republike i ističe da bi, ukoliko to, ipak, učini, zauzela čisti politički stav jer ne postoji odluka kojom se tako nešto zabranjuje.

“Očekujem da će svi na predstojećoj sjednici CIK-a glasati da se poštuje odluka tijela /o referendumu/ koje ima autoritet, a to je Narodna skupština Srpske. CIK treba da je u funkciji tog tijela”, poručio je Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a.

On je rekao da bi zahtjev lidera SDA Bakira Izetbegovića za privremenu mjeru Ustavnog suda BiH o referendumu previše zaoštrio situaciju, pa su u SDA odlučili da nije pametno da to urade.

“To znači da će biti sjednica Ustavnog suda. Ako bi /Mirsad/Ćeman, član SDA, kao predsjednik Ustavnog suda BiH iskoristio pravo i donio odluku po zahtjevu predsjednika sa implikacijama na odluku Narodne skupštine, to bi bila katastrofa pravnog sistema u BiH i potpuno srozavanje autoriteta Ustavnog suda”, rekao je Ivanić.

Govoreći o primjedbama međunarodne zajednice koje bi se mogle čuti i na predstojećoj sjednici Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/, Ivanić je rekao da oni zamjeraju Srpskoj neprovođenje odluke Ustavnog suda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da SDS učestvuje u radu Komisije za sprovođenje referenduma, te da su glasali da bude održan, kao sve stranke Saveza za promjene.

“Smatramo da CIK BiH treba da dostavi spiskove birača jer su opšte dobro, a ne privatno vlasništvo. Referendum treba održati u skladu sa odlukom Narodne skupštine Srpske”, naglasio je Tadić.

On kaže da će, ako bilo ko iz OHR-a i međunarodne zajednice zabrani referendum, time pomoći predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Govoreći o Izetbegovićevoj apelaciji Ustavnom sudu BiH o pitanju referenduma, Tadić je ocijenio da bi i “to išlo u korist Dodiku”.

“Da je vodio računa o srpskim nacionalnim interesima, referendum ne bi raspisivao sedam dana prije izbora. To više ugrožava pravo našeg naroda i Srpske da ima referendum, nego sve apelacije Bakira Izetbegovića”, smatra Tadić, koji je zamjenik predsjednika SDS-a.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić kaže da će referendum biti održan jer je svrsishodan kao i da je svaka polemika mimo toga direktno usmjerena na izborne potrebe.

Čavić, koji je lider NDP-a, rekao je da referendum nije pitanje kojim treba da se bave međunarodna zajednica i PIK, te da to neće ugroziti održavanje referenduma.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *