utorak , 5 decembra 2023
Home / Republika Srpska / Osuda referenduma dokaz jednostranosti

Osuda referenduma dokaz jednostranosti

Reagujući na Izjavu ambasadora PIK-a, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, je izjavio kako je ona za njega očekivana.

“Evidentno je da nema upotrebe bonskih ovlaštenja, jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIK-a zato što pokazuje jednostranost. Nikad nisam čuo, a volio bih da jesam, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u Federaciji nemaju Srbe kao konstitutivan narod”, rekao je Ivanić.

On je ocijenio da PIK pod velikim uticajem Sarajeva i da “očito jednostrano nastupa”.

“Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske. Time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi niko mogao da ga ospori. A ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali da uvedemo Dan državnosti Republike Srpske, da provedemo odluku, a zadržimo 9. januar kao ključni praznik Republike Srpske”, zaključio je Ivanić.

Ambasadori zemalja članica Savjeta za primjenu mira (PIK) usaglasili su na sjednici izjavu o referendumu o Danu Republike Srpske.

Svoje mišljenje izdvojila je Rusija jer, kako je rekao ambasador ove zemlje u BiH Petar Ivancov, “u tekstu izjave se samo osuđuje i prijeti”.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *