četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / SDA: Izostala konkretna odluka PIC-a

SDA: Izostala konkretna odluka PIC-a

Stranka demokratske akcije očekuje od međunarodne zajednice odlučniju reakciju kada je u pitanju najavljeni referendum u Republici Srpskoj.

“Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom momentu treba da bude upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko djelovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternativu”, saopćeno je iz SDA.i referendum u RS”, ali konstatuju da je izostala konkretna odluka, “a to je poništavanje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma zakazanog za 25. septembar, suspenzija svih do sada poduzetih aktivnosti u njegovom provođenju i sankcioniranje odgovornih”.

Iz SDA ističu da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira danas “ispravno konstatirao stanje vezano za antidejtonski i antiustavn”U trenutku kada se odlukom o provođenju referenduma BiH vodi u stanje destabilizacije nije dovoljno samo konstatirati stvari, već je nužno odlučno djelovati”, smatraju u SDA.

Stoga očekuju da OHR, ne čekajući na aktivnosti domaćih institucija, “ispuni svoju dejtonsku obavezu i donese gore navedenu odluku”.

“Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom momentu treba da bude upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko djelovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternativu”, saopćeno je iz SDA.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *