ponedeljak , 30 januara 2023
Home / Republika Srpska / Novo zadužuje Srpske za 55 miliona KM

Novo zadužuje Srpske za 55 miliona KM

Republika Srpska će se naredne sedmice zadužiti za novih 55 miliona KM. Na Banjalučkoj berzi najavljena je prodaja i obveznica Srpske vrijednih 40 miliona KM, kao i trezorskih zapisa u iznosu od 15 miliona KM.

Srpska emituje obveznice i trezorske zapise da bi osigurala sredstava po osnovu finansiranja budžetskih izdataka u ovoj godini.

Već u ponedjeljak, 5. septembra, Republika Srpska će na Banjalučkoj berzi ponuditi na prodaju obveznice od 40 miliona KM, a ne kako je ranije bilo najavljeno 20 miliona.

U javnom pozivu za upis i uplatu emisije obveznica Srpske je navedeno da je kamatna stopa fiksna i na godišnjem nivou iznosi 4,5 posto. Rok dospjeća ovih dugoročnih hartija od vrijednosti je sedam godina.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ranije je rekla da je procijenjeno da postoji interes i mogućnost da se, umjesto u iznosu od 20 miliona, prodaju obveznice u vrijednosti od 40 miliona KM.

U javnom pozivu Ministarstvo finansija Republike Srpske je za 8. septembar najavilo i prodaju trezorskih zapisa, u vrijednosti od 15 miliona KM, a datum dospjeća je mart naredne godine.

Tokom prošle godine u Srpskoj je izvršeno pet emisija dugoročnih obveznica u ukupnoj nominalnoj vrijednosti 241,3 miliona KM.

Na kraju 2015. stanje duga po osnovu emitovanih dugoročnih obveznica iznosilo je 534,5 miliona KM.

Lani se Republika Srpska i kratkoročno zadužila emisijom trezorskih zapisa u iznosu od 86,2 miliona KM.

Izvor: Agencije

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *