četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Republika Srpska / Dodik: Vučić se ne slaže sa referendumom, ja nemam dilemu

Dodik: Vučić se ne slaže sa referendumom, ja nemam dilemu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da su obojica ostali na svojim stavovima u vezi sa referendumom u RS. Dodik kaže da je jedina mogućnost da se referendum otkaže da Ustavni sud BiH poništi svoju odluku o Danu RS.

Dodik je ponovio da Srbija ne podržava, ali ni ne osporava referendum u RS. Kazao je da je razgovor sa Vučićem na momente bio težak i da je premijer Srbije ostao uporan u svojim stavovima vezanim za to da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir.

Predsednik RS rekao je i da je Vučića informisao o nekim dalekim mogućnostima u koje lično ne veruje, a to je da Ustavni sud povuče svoju odluku o Danu RS. Referendum bi u tom slučaju, kako kaže, bio besmislen.

Dodik kaže da ni posle današnjeg sastanka u Beogradu nema dilemu o održavanju referenduma, i da će on biti održan 25. septembra.

Objašnjava i da je nemoguće uskladiti Zakon o praznicima sa Ustavom BiH pre održavanja referenduma, jer Skupština RS ponovo zaseda tek u novembru. Dodik kaže i da Banjaluka nama nameru da Bošnjacima u RS nameće da obeležavaju 9. januar, i da će oni biti slobodni da to ne čine, ako ne žele.

Iako sa Vučićem, kako kaže, nema slaganja o referendumu, dijalog se ne završava i biće nastavljen već u nedelju kada premijer Srbije bude došao u RS na otvaranje deonice autoputa Banjaluka – Doboj.

Vučić ponovio zvanične stavove Srbije

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Vučić na sastanku s Dodikom ponovio zvanične stavove Repbulike Srbije, iznete prošle nedelje na sastanku u Predsedništvu Srbije i izrazio nadu i uverenje da će Republika Srbija i Republika Srpska i u buduće svoje odnose činiti bližim i intenzivnijim.

Kako se dodaje, Vučić je sa Dodikom sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i RS, posebnoistakavši izgradnju infrastrukturnih projekata, puteva i mostova, koji povezuju Srbiju i RS, kao i zajednička ulaganja u kulturne i obrazovne sadržaje.

Posebno je dogovoren nastavak zajedničkog ulaganja u Andrićev institut u Višegradu, kao i dalje učešće u obeležavanju različitih datuma iz nacionalne istorije srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

Vučić i Dodik razgovarali su i o temama značajnim za mir i stabilnost regiona, saglasivši se da je mir najvažniji uslov za napredak i sigurnu budućnost srpskog naroda na Zapadnom Balkanu, ali i svih ostalih naroda koji žive na tom prostoru.

Izvor: N1

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *