ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Rusija / Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju

Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o mirovnom planu za Siriju koji će početi “prekidom neprijateljstava” od zalaska sunca u ponedeljak.

Prema dogovorenom planu, sirijska vlada će okončati borbe u određenim područjima pod kontrolom opozicije, dok će SAD i Rusija oformiti zajednički centar za borbu sa tzv. Islamskom državom i borcima Al-Nusre.

Dogovor su, posle više neuspešnih pokušaja, protekle noći u Ženevi postigli američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

”Eksperti SAD i Rusije će raditi zajedno kako bi Daeš i Nusra bili poraženi. Želim da naglasim da dogovorene mere mogu dati rezultate samo ako sve strane u konfliktu budu poštovale svoje obaveze. Od opozicionih grupa koje žele da zadrže svoj legitimitet očekujemo da se na svaki način distanciraju od Nusre i Daeša, a od Rusije očekujemo da obezbedi da se sirijska vlada pridržava svih zahteva u vezi sa vazduhoplovnim aktivnostima i omogućavanjem dostave humanitarne pomoći”, izjavio je Keri.

Izvor: N1

Pročitajte

USTANAK BIVŠIH PREDSEDNIKA Obama i Buš uradili nešto što decenijama nije viđeno u SAD

Bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i Džordž Buš podigli su glas protiv trenutne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *