nedelja , 27 novembra 2022
Home / Republika Srpska / Srpska dobija bitku oko referenduma sa Ustavnim sudom BiH

Srpska dobija bitku oko referenduma sa Ustavnim sudom BiH

Ustavni sud BiH najverovatnije će na sjednici 17. septembra uvažiti zahtjev RS za preispitivanje odluke kojom je Dan RS proglasio neustavnim i time poništiti svoju prvobitnu odluku.

“U tom slučaju moguće su dvije opcije: prva, da međunarodna zajednica praktično “zamoli” Milorada Dodika da zarad smirivanja tenzija u BiH odustane od referenduma do konačne odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS. Druga opcija je da međunarodna zajednica zabrani održavanje referenduma 25. septembra”, kaže za”EuroBlic” izvor blizak diplomatskim krugovima.

Na ovakav rasplet situacije očigledno je “spreman” i predsejdavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je prekjuče održao sastanak s ambasadorima SAD, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Nakon tog susreta Izetbegović je dao interesantnu izjavu.

“Očekujem da će Ustavni sud na sjednici 17. septembra dati principijelan odgovor i da se neće baviti politikom. Kakva god da bude odluka Ustavnog suda BiH, ja ću je prihvatiti”; rekao je Izetbegović.

On je dodao da je od ambasadora dobio garancije da nema ni govora o tome da može doći do referenduma o podjeli BiH.

“Ambasadori su mi pojasnili izjavu Savjeta za sprovođenje mira (PIK). Neki misle da je velika tenzija podignuta u vezi sa ovim pitanjem, a upravo smatram da nije i da je bila potrebna da bi se shvatila sva ozbiljnost. Tokom sastanka su insistirali na tome da nema ni govora da će iko ikada krenuti u podjelu BiH, jer će dobiti konkretan odgovor”, rekao je Izetbegović.

Da je održavanje referenduma u RS praktično na klackalici prije dva dana su za “EuroBlic” potvrdili i u najjačoj stranci u RS. Potpredsjednik SNSD Radovan Višković tada je rekao da ako Ustavni sud BiH uvaži zahtjev RS za preispitivaje odluke o Danu RS i time praktično poništi svoju raniju odluku “može se razmišljati o prolongiranju referenduma zakazanog za 25. septembar”.

Istovremeno, predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman je za sarajevske medije rekao da ako sud odluči da ima elemenata za preispitivanje odluke iz novembra o Danu RS, predmet se vraća u fazu kao da odluka u novembru nije bila ni donesena.

Izvor: EuroBlic

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *