četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Rusija / Putin: Dajte mi Krim, evo vam Kosovo

Putin: Dajte mi Krim, evo vam Kosovo

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je izjednačio Kosovo i Krim, kritikujući Zapad što na jednom mjestu poštuje volju naroda, a na drugom ne.

Takvim stavom Putin je, iako njegova zemlja nije priznala Kosovo kao državu, faktički poručio da su oni koji su južnu srpsku pokrajinu otcijepili od Srbije to učinili poštujući volju naroda, baš kao što se narod Krima izjasnio da neće da živi u Ukrajini, već u Rusiji.

Ruski predsjednik je izjavio da Zapad ne želi da prizna volju naroda na Krimu, kao što čini u slučaju Kosova.

“Kada se sjete Krima, pokušavaju da ne primjete da je volja naroda koji živi na Krimu – gdje su 70 odsto njih etnički Rusi, a ostali govore ruski kao maternji jezik – bila da se pridruže Rusiji. Prosto pokušavaju da to ne vide. Na jednom mjestu, na Kosovu, vi možete koristiti volju naroda, ali ne i ovdje”, rekao je Putin za “Blumberg” i dodao da se ništa ne može uraditi protiv volje naroda, kao i da neki od ruskih partnera to izgleda ne razumeju.

Analitičar Dušan Janjić objašnjava da Putin brani princip koji se tiče ruske politike i interesa Moskve.

“Na nivou načela, samoopredjeljenje na Kosovu i na Krimu je ista stvar. Putinova izjava je ponuda za nagodbu oko statusa Kosova”, navodi Janjić.

On kaže da izjava ruskog predsjednika doslovno znači – ako vi nama priznate Krim, imaćete odriješene ruke da sa Kosovom radite šta želite.

ffdb0be769f52688c7684ba4f482897b

Janjić podsjeća da ovo nije prvi put da Putin daje ovakve izjave i zato ne treba nikoga da iznenađuje.

“Pitanje je vremena kada će Rusija odblokirati pitanje Kosova u Savetu bezbjednosti, kao i koliko će taj postupak naplatiti od Zapada”, tvrdi Janjić.

On kaže da je Putin veoma efikasan kada je riječ o odbrani ruskih interesa i da je njegov rejting u usponu. Mirovni ugovor koji se oko Sirije sprema je, kako navodi, prilika da se namire manja pitanja, a za Rusiju Kosovo to svakako jeste.

“Mada je više puta ovakve stvari izjavljivao, utisak je da se ova izjava bolje čuje i u Vašingtonu i u Beogradu”, navodi Janjić uz komentar da su sve prethodne vlasti, i Koštuničina i Tadićeva, svoju odgovornost skrivale iza ruskog veta i da nas je to mnogo koštalo u energetskom, ekonomskom i svakom drugom smislu:

“Dali su nešto ni za šta”, slikovit je Janjić.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže da je premijer Vučić dosad uspješno žonglirao između EU i SAD i Rusije. Međutim, postavlja se pitanje koliko će dugo tako moći:

“Ova izjava oko Krima je možda trenutak istine. Kad-tad ćemo morati da se suočimo s realnošću da moramo da se opredijelimo i u vezi sa poglavljem 35 i u vezi sa sankcijama Rusiji, a onda neće biti ni podrške oko Kosova, niti oko Republike Srpske.”

Metoda svršenog čina

Što se tiče Krima i Kosova, zajedničko im je i to što je u oba slučaja primjenjena metoda svršenog čina. Srbija ne priznaje Kosovo, baš kao ni Ukrajina to što je Krim pripojen Rusiji, međutim, situacija na terenu je faktički takva da Kosovo u najvećoj mjeri funkcioniše kao samostalna država, članica međunarodnih organizacija (osim UN) i učesnica svih sportskih takmičenja, a Ukrajina nema ama baš nikakva ovlašćenja na Krimu.

Izvor: Blic

Pročitajte

NEIZVESNOST TRAJE, A ROK ISTIČE! Putin: Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika Rusije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin još uvek nije odlučio da li će se kandidovati za predsednika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *