nedelja , 2 aprila 2023
Home / Republika Srpska / “Banjaluka da sluša Beograd, ne Moskvu”

“Banjaluka da sluša Beograd, ne Moskvu”

“Republika Srpska nema boljeg saveznika od Srbije, bolji saveznik ne može biti ni Moskva ni Vladimir Putin”, ocenjuje za Danas Milovan Drecun, funkcioner Srpske napredne stranke.

Drecun je ovo izjavio u odgovoru na pitanje kako komentariše činjenicu da Beograd ne podržava referendum u tom bosansko-hercegovačkom entitetu, dok Moskva daje otvorenu podršku.

Prema rečima našeg sagovornika, svako ima svoj interes u vezi sa ovim pitanjem, a, kako kaže, Srbija “ipak najobjektivnije sagledava situaciju”.

“Srbija gleda širu sliku, u međunarodnim okvirima, kao i bezbednosnu situaciju. Dok Rusija ima svoj interes da podržava Milorada Dodika u referendumskim namerama” ističe Drecun za naš list.

Na pitanje kako vidi interes Rusije i zašto je on u suprotnosti sa interesima Srbije, kada je reč o referendumu u RS, Drecun kaže: “To morate pitati ruske zvaničnike”.

On ponavlja da bi Banjaluka trebalo da sluša Beograd jer je Srbija “matična država svih Srba, gde god oni živeli”.

“Dodik misli da je referendum u interesu srpskog naroda, pa će on i morati da se suoči sa eventualnim lošim posledicama takve odluke. Smatram da svi Srbi gde god živeli imaju vrhovni interes da slede savete Beograda” napominje Drecun za naš list.

Funkcioner SNS ističe, međutim, da neslaganje ruskih i srpskih zvaničnika po pitanju referenduma ne znači da je narušen odnos dve države.

“To što Rusi imaju interes da podržavaju Dodika, ne znači ništa značajno što bi moglo da poremeti dobre odnose Beograda i Moskve” zaključuje sagovornik Danasa.

Na poziv Vladimira Putina, predsednika Rusije, 22. septembra će predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posetiti Moskvu, preneli su juče.

Putin i Dodik će, kako izveštavaju mediji, razgovarati o aktuelnoj situaciji na Balkanu, predsednik Srpske će iskoristiti posetu Ruskoj Federaciji i za susret sa privrednicima i investitorima.

Sastanak s Putinom će se desiti tri dana uoči referenduma o Danu Republike Srpske. Međutim, Milorad Dodik je reagujući na ovu vest rekao da je poseta ranije zakazana i da nema nikakve direktne veze sa referendumom.

S obzirom da do posete dolazi u delikatnom trenutku, odnosno da je zvanična Moskva za sada praktično jedina koja podržava referendum u Republici Srpskoj, ne obazirući se na apele koji dolaze iz Evropske unije, ali i iz Srbije, da bi to moglo da naruši bezbednost u regionu, teško je poverovati u tvrdnje predsednika Republike Srpske.

Činjenica da se Aleksandar Vučić protivi, odnosno ne podržava referendum u Republici Srpskoj o danu RS, zakazanim za 25. septembar, dok Vladimir Putin daje otvorenu podršku, a po nekim ocenama stručne javnosti, čak i podstiče referendumski proces u tom bosansko-hercegovačkom entitetu, izvesno govori i o odnosu Srbije i Rusije, odnosno aktuelnim vlastima u te dve države.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je i pre nepunih godinu dana savetovao Dodika da odustane od referenduma o nadležnosti suda i tužilaštva BiH. Tada ga je Dodik poslušao. Sudeći prema pripremama koje se uveliko odvijaju za referendum o danu RS – da su već odštampani glasački listići – čini se da je ovog puta Dodik odlučan u svojim namerama sprovođenja referenduma.

To je povod da predstavnici vlasti iz Sarajeva, pre svih, tvrde da je Vučić neiskren kada daje izjave o tome da ne podržava Dodika, odnosno da podržava proces, ali da to krije zbog reputacije kod evropskih i američkih zvaničnika.

Izvor: Dnevni List Danas

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *