četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Republika Srpska / Bosić pita Dodika: “I šta sad?”

Bosić pita Dodika: “I šta sad?”

Srpska demokratska stranka (SDS) spasila je referendum u Republici Srpskoj, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Naveo je da je najbolja vijest kada je jučerašnji dan u pitanju to što nisu zabilježeni nikakvi incidenti jer bi to imalo dalekosežne posljedice.

“Sada je očigledno da bez SDS-a i ostalih opozicionih stranaka referendum ne bi uspio, odnosno ne bi imao onih zakonskih 50 odsto plus jedan glas. Mogu da kažem da je naša odluka da učestvujemo i pozovemo ljude da glasaju spasila situaciju. Izlaznost od 55 odsto je mala izlaznost, s obzirom na to da 90 odsto građana po našoj procjeni smatra da 9. januar treba da bude Dan Republike Srpske”, rekao je Bosić.

Rekao je da je takva izlaznost iznenađenje, ali da odgovornost za to snosi SNSD i Miloradu Dodik “koji je insistirao da se referendum održi sedam dana prije lokalnih izbora i na taj način poslao poruku da se radi o predizbornoj manipulaciji”.

“Tvrdnje da se radi o anketi i slične aktivnosti dovele su do toga da je izlaznost mala”, rekao je Bosić.

Izjavu Dodika da sram treba da bude one koji nisu izašli na referendum prokomentarisao je riječima da “sram treba da bude Dodika koji na takav način tretira 45 odsto građana koji nisu izašli na referendum”.

“Takav bahati odnos dokaz je da se radi o čovjeku koji razbija građane po svim linijama i koji je glavni faktor nestabilnosti i nejedinstva u Republici Srpskoj”, rekao je Bosić.

Istakao je da se nastavlja “opasna igra koju igraju Dodik i Bakir Izetbegović, ona je već najavljena, jer radi se o uvođenju BiH u ustavnu krizu”.

“Ustavni sud je sebi pucao u nogu, njegove odluke se u kontinuitetu ne provode i na takav način je diskvalifikovao sam sebe”, kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima, tvrdnja da je na ovaj način iz Republike Srpske prekršen Dejtonski mirovni sporazum ukazuje da bi to moglo ići na ruku onima koji žele da raspakuju Dejtonski sporazum, odnosno da se pravi novo uređenje BiH, a da povod i krivac za to bude Republika Srpska i njeno ponašanje.

Uputio je Dodiku pitanju “Šta sad?”.

“Ako je samo promjena zakona, moglo se to uraditi i bez referenduma. Vidjećemo kojim putem će ovo ići. Mi smo zabrinuti za situaciju i smatramo da je ovo osnov za dalje zaoštravanje. Upozoravamo sve one koji bi htjeli na ovakvoj situaciji da potegnu bilo kakve ekstremne korake kao što su sankcije, hapšenja ili nešto slično da to ne rade. To nisu radili kada su u pitanju odluke Ustavnog suda vezano za Mostar, ne treba ni sada to da rade”, naglasio je Bosić i dodao da smatra da bi Dodik vjerovatno želio da do toga dođe jer bi ga to amnestiralo od nekih drugih stvari.

Rekao je da će napuštanje institucija na nivou BiH Saveza za promjene biti razmatrano i u budućnosti.

“Kad procjenimo, ako procjenimo da bi bilo korisno povući takav potez mi ćemo ga povući, ali u ovom trenutku mislim da bi bilo kontraproduktivno”, dodao je Bosić.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *