ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Čović pokušava zaštititi Dodika

Čović pokušava zaštititi Dodika

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovio je u razgovoru za Večernji list svoju tezu da političari što prije trebaju izaći iz priče o referendumu i okrenuti se rješavanju životnih problema.

“Kao hrvatski član Predsjedništva BiH pokušaću otvoriti dinamiku razgovora unutar Predsjedništva koja bi se onda prenijela i na predsjednike stranaka koji se tiču našeg europskog puta.

Doradićemo Master plan kako bismo sljedeće godine ostvarili kandidacijski status s EU. Sve je u našim rukama i što prije izađemo iz priče o referendumu, biće nam bolje.

Sasvim sam siguran da će s druge strane jedan dio političkog Sarajeva koristiti sve mogućnosti da bi nastavio pritisak na RS.Rat, odcjepljenje…, stalno se iz Sarajeva nastojalo asocirati s referendumom najavljujući eventualno novo opredjeljenje, rekao je Čović, aludirajući na deklaraciju SNSD-a usvojenu prije dvije godine o organizaciji novog referenduma o otcjepljenju RS-a 2018. godine, na šta političko Sarajevo stalno upozorava.

Iz priče o referendumu treba izaći što prije, ali tek onda kada čelnici SNSD-a javno odustanu od proklamiranog secesionističkog cilja, poručuju iz SDA, koja, nasuprot Čoviću, smatra da Tužilaštvo mora kazniti odgovorne za referendum 25. septembra, koji je organizovan uprkos izričitoj zabrani Ustavnog suda BiH.”

Čović, pak, misli da je referendum 25. septembra bio posljednji i da novog referenduma, pogotovo o secesiji RS-a, neće biti.

“Mislim da će ovo biti posljednji referendum koji će neko praviti bez obzira na to koja je tema u pitanju.

Najavljuje se eventualno izjašnjavanje oko članstva u NATO-u, ali ja ne vjerujem da će se na ovakav način više takvo izjašnjavanje organizovati provjerama šta narod misli.

Možda su to malo manje demokratske metode od referenduma, ali to je poruka zbog ukupne atmosfere koja je stvoreno.

Apsolutno sam uvjeren da je BiH nedjeljiva. Pronađena je kritična masa u EU, Beogradu i okruženju jugoistočne Europe i bilo kakva rasprava o podjelama država nije prihvatljiva.

Sagovornika u takvim idejama neće biti. Čak i određeni srpski političari na drugim nivoima vlasti ističu da ne bi podržali referendum kada bi se održavao o drugom pitanju.

Referendumska atmosfera je stavila dovoljno svjetla na BiH. Ako budemo mudri, svi ćemo iz toga izvući poruke kako bismo se okrenuli evropskom putu, rekao je Čović.

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *