ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Šta slijedi u slučaju protiv Gorana Salihovića?

Šta slijedi u slučaju protiv Gorana Salihovića?

Goran Salihović od danas je zvanično suspendovan do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega. Na njegovoj poziciji kao vršilac dužnosti do daljnjeg je Gordana Tadić, dojučerašnja zamjenica.

Prekršaji za koje se sumnja da ih je počinio Salihović su previše brojni i teški, te su mnogi stava da ni on neće kao i prethodnici dočekati kraj mandata na rukovodećoj tužilačkoj poziciji.

Goran Salihović je poručio da će se žaliti na odluku o suspenziji. Da je spreman na postupak ispred Ureda disciplinskog tužioca, ali javno, kako bi svi mogli vidjeti cijelu konstrukciju i montažu protiv njega. A niko ga do sada nije pozvao da se očituje o dokazima. Ipak, imat će Salihović priliku i za to, u višestepenom postupku koji slijedi.

“Nakon odluke Prvostepene komisije slijedi žalba Drugostepenoj komisiji onda Vijeću u punom sastavu i nakon toga konačno odlučuje Sud BiH po žalbi, ali je odluka Vijeća konačna i ona je sprovodiva”, kaže Vlado Adamović, bivši sudija Suda BiH.

Postoji sumnja da je Salihović prekršio čak šest od postojeće 23 tačke koje se odnose na prekršaje tužilaca.

“Ono što je manjkavost zakona o VSTV što disciplinski prekršaji nisu poredani po težini pa je diskrecija preširoka i sve se može tumačiti kao teža povreda a zašto je to važno zato što se zbog težih povreda ljudi otpuštaju”, dodaje Adamović.

Dio stručne javnosti smatra da Salihoviću nema pomoći. Ipak, osnovno pravno načelo je – niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno.

Ono što je svakako zanimljivo, jeste jučerašnja informacija iz Tužilaštva BiH o optužnici u predmetu Bobar banka.

Najavili su kako će je uskoro proslijediti Sudu BiH na potvrđivanje, te iznijeli niz detalja koje optužnica sadrži. Međutim, niti je Sud BiH dobio tu optužnicu, kako su nam potvrdili i zvanično, niti je po svim prilikama ta optužnica podignuta.

“Koliko ja imam informacije, glavni tužilac pred samo podizanje optužnice je od postupajućeg tužioca uzeo kompletan spis i odnio ga sebi. Taj predmet treba biti vraćen postupajućem tužiocu i možda mu treba 15. dana da podigne optužnicu”, kaže Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH .

Nejasno je zašto su iz Tužilaštva BiH imali potrebu najaviti optužnicu, koja je u pripremi. Slučajno ili ne – baš na dan odluke o suspenziji Salihovića. Neki su to opisali kao posljednji trzaj glavnog tužioca, da pokaže da želi da radi, ali da mu ne dopuštaju.

Jer navodno je upravo Bobar banka jedan od predmeta za koje se sumnja da je Salihović do nedavno opstruisao. Pokušali smo razgovarati i sa Gordanom Tadić, koja privremeno mijenja Salihovića, ali je u kratkom telefonskom razgovoru uspjela tek reći da je na sastanku.

Možda je i sama iznenađena pozicijom na koju je imenovana, jer je bilo špekulacija o tome da će Salihovića zamijeniti Božo Mihajlović. A s druge strane sam Mihajlović bio je jedan od svjedoka u dosadašnjem postupku protiv Salihovića.

Izvor: N1

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *