ponedeljak , 4 decembra 2023
Home / Republika Srpska / Poskupljuje i gorivo u Republici Srpskoj

Poskupljuje i gorivo u Republici Srpskoj

Cijene goriva u Republici Srpskoj rastu. Sve zbog poskupljenja sirove nafte na tržištu. Cijene su zbog konkurencije različite u zavisnosti od benzinske pumpe.

Cijene goriva u Republici Srpskoj stihijski idu prema gore. Kako rastu cijene sirove nafte na tržištu, tako distibuteri podižu i cijene goriva svakodnevno za jedan ili dva feninga.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Republike Srpske poručuju da je povećanje cijena bilo očekivano. Shodno principima slobodnog tržišta, i pumpe formiraju cijene u odnosu na konkurenciju, a konkurencija u Srpskoj je velika.

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu konstantno raste od kraja septembra i dostigla je cijenu od skoro 53 dolara po barelu, što je dalo realnu osnovu da cijene nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama budu blago povećane.

Cijena goriva dosta zavisi i od nameta države. Iz Grupacije za promet naftom napominju da oni iznose oko 80 feninga po litri.

Američkom “lakom” naftom za isporuke u novembru trgovano je na Njujorškoj robnoj berzi za 51,24 dolara po barelu. Sjevernomorska sirova nafta “brent” za isporuku, u decembru ugovarana je po cijeni od 53,04 dolara za barel. Cijena “brenta” je, inače, u ponedjeljak uzletjela za 1,21 dolar .

Izvor: BN

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *