nedelja , 3 jula 2022
Home / Bosna i Hercegovina / Pao prijedlog Vijeća ministara o povećanju akciza za naftu

Pao prijedlog Vijeća ministara o povećanju akciza za naftu

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini predlagača Vijeće ministara BiH nije dobio potrebnu većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema Prijedlogu zakona, ovim izmjenama se uvode novi akcizni proizvodi (goriva i biotečnosti), te se povećavaju iznosi cestarina za naftne derivate u iznosu od 0,15 KM po litri, te se uvodi cestarina za tečni naftni plin u iznosu od 0,25 KM po litri. Efektivno, ovo znači da se povećavaju akcize na naftne derivate u iznosu od 0,15 KM po litri.

Iz sredstava prikupljenih na taj način bila bi finansirana ubrzana izgradnja putne infrastrukture u BiH. Prema prijedlogu izmjena, 10 feninga ide za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju magistralnih brzih puteva.

To su namjenski usmjerena sredstva koja bi omogućila da ubrzanom dinamikom bude izgrađen auto-put Vc i drugi važni magistralni i brzi putevi, čime bi bili stvoreni preduslovi za ubrzani ekonomski razvoj, naveli su iz VIjeća ministara.

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH jučer su odbili set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer većina smatra da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte za građane i privredu.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda – svi u prvoj komisijskoj fazi na prijedlog Vijeća ministara BiH

Izvor: N1

Pročitajte

NASTAVAK AKCIJE “GNEV”! Policija otkrila veliku prevaru u Srbiji!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *