ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Rusija / Ruski i sirijski radari dokazali da je Belgija bombardovala Alep

Ruski i sirijski radari dokazali da je Belgija bombardovala Alep

Belgijski avioni su izveli napad na sirijski Hasadžek u provinciji Alepu u 3.35 po moskovskom vremenu, u kojem je poginulo šest ljudi, a ranjeno četiri osobe, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Rusija raspolaže efikasnim sredstvima PVO koja omogućavaju da se 24 časa iz vazduha prati situacija praktično nad čitavom teritorijom Sirije. Osim toga, kontrolu vazdušnog prostora vode i sredstva PVO Sirije, koja su u poslednjih godinu dana obnovljena… Kako ne bi bilo spekulacija, danas predstavljamo informacije o trasi letova i akcija aviona Ratnog vazduhoplovstva Belgije i SAD u vazdušnom prostoru Sirije 18. oktobra“, rekao je Konašenkov.

Avioni F-16 koji su poleteli iz Jordana odmah su identifikovani kao avioni belgijskog vazduhoplovstva, naglasio je Konašenkov.

„Želim odmah da objasnim da svaka letelica ima niz jedinstvenih karakteristika koje omogućavaju da budu identifikovane“, precizirao je on.

Prilično je čudno da su to potpuno zaboravili predstavnici zemalja međunarodne koalicije, koji planiraju svoje operacije na teritoriji Sirije, kaže ruski general.

„Osamnaestog oktobra ruskom Centru za pomirenje zaraćenih snaga obratili su se predstavnici lokalnog saveta grada Afrina, iz provincije Alep. Oni su saopštili da je oko 3 časa i 35 minuta po lokalnom vremenu na kurdsko selo Hasadžek bio izveden vazdušni udar. U napadu su porušene dve kuće, poginulo je šest osoba, a četiri osobe su ranjene“, rekao je Konašenkov.

SAD nisu obavestile Rusiju o borbenim naletima belgijskih aviona u Siriji. „Tokom razmene informacija američke kolege, radi izbegavanja bilo kakvih incidenata u vazduhu, kao po pravilu, obaveštavale su nas o planovima letova u Siriji.

Ipak, o letu belgijskih aviona 18. oktobra nije bilo nikakvih obaveštenja“, rekao je novinarima Konašenkov.

On je naglasio da su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Ratnog vazduhoplovstva Sirije u tom području u to vreme nisu leteli.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

Putin: Šta je jedna milijarda?

Vladimir Putin u jednom trenutku tokom radnog ručka sa Kolindom Grabar – Kitarević, na kojem …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *