četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Dodik žestoko odgovorio Izetbegoviću

Dodik žestoko odgovorio Izetbegoviću

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najveća opasnost po stabilnost u BiH i regionu, jer na sve načine pokušava da ostvari san svoga oca da od BiH stvori islamsku državu.

“Zbog takve pogubne islamističke politike BiH sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost”, istakao je Dodik.

Komentarišući današnju Izetbegovićevu izjavu da Republika Srpska na čelu sa Miloradom Dodikom u velikoj mjeri usporava napredak BiH i da je Dodiku bolje da “promijeni svoje ponašanje kako on ne bi bio promijenjen”, predsjednik Republike Srpske je rekao da je Izetbegović, kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, posljednji čovjek koji može nekome da prijeti i nekoga da mijenja.

Dodik je istakao da je Izetbegović, prije svega, dužan da, nakon saslušanja Fahrudina Radončića u sudu u Prištini, cjelokupnoj javnosti, a posebno Srbima da podrobnije objašnjenje kakva je njegova uloga u likvidaciji Srba i započinjanju rata u BiH.

“Ni meni ni Republici Srpskoj neće niko prijetiti, niti dovoditi u red, pogotovu ne ekstremisti poput Bakira Izetbegovića. Vrijeme stranog intervencionizma pripada prošlosti”, poručio je Dodik.

On je napomenuo da je Izetbegović svoj ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, sa ostalim članovima Predsjedništva BiH neusaglašenim nastupom u Briselu, gdje je susrete sa zvaničnicima EU i NATO-a ponovo iskoristio za grubu političku manipulaciju na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

“Njegov istup u Briselu je samo dokaz da on u stvari govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe. Tvrdnje da je Republika Srpska nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tokom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje ‘puzajućeg’ stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije”, rekao je Dodik.

Osvrćući se na Izetbegovićeve stavove u vezi s hapšenjem bivših pripadnika HVO-a u Orašju i njegovu “začuđenost” zbog “adresiranja tog problema na bošnjačku politiku”, Dodik je ocijenio da sve to poprima komičnu dimenziju, jer je svima jasno da je pravosuđe u BiH upravo pod Izetbegovićevim političkim uticajem.

“Svi zločinci treba da odgovaraju, a kao predsjednik Republike Srpske, kome srpski narod godinama ukazuje povjerenje, posebno sam zainteresovan da budu preocesuirani zločini nad Srbima. To se, nažalost, ne dešava u dovoljnoj mjeri upravo zbog bošnjačkog političkog uticaja u pravosuđu”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je čak i američki diplomata Nikolas Hil, koji za vrijeme svog mandata u BiH Republici Srpskoj sigurno nije bio prijatelj, pri odlasku iz BiH govorio o uticaju Izetbegovićeve SDA na pravosuđe BiH.

“To je bošnjačka politička stranka koja je svoje ljude ‘ugradila’ i u Sud i Tužilaštvo BiH, Ustavni sud, da ne govorim o nižim nivoima… Oni tamo ne zastupaju pravdu, nego interese bošnjačke političke elite”, napominje Dodik.

Komentarišući Izetbegovićev stav da treba “presjeći uticaj Rusije” na Balkanu i da to treba “učiniti upravo na Beogradu”, Dodik je rekao da je uticaj i Rusije i Srbije na BiH pozitivan, ali da upravo to Izetbegoviću ne odgovara.

“Rusija i Srbija su se uvijek zalagale samo za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to je ono što je u BiH najpotrebnije. Izetbegoviću to očigledno ne odgovara jer u planu ima neko drugo uređenje BiH, kakvo je njegov otac opisao u ‘Islamskoj deklaraciji”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je poručio da i Srbija i Rusija, kao dokazani prijatelji srpskog naroda u BiH, a bez obzira na negativne stavove bošnjačke politike, ostaju partneri u razvoju i jačanju Republike Srpske.

Izvor: N1

Pročitajte

Milovanović: JU „Vode“ planira izmještanje rijeke Lukavac kako bi se riješio problem poplava

Direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović najavio je u razgovoru sa građanima naselja Vršani kod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *