ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / Tužilaštvo KS tvrdi da je Delimustafić šef kriminalne grupe, on odgovara: “Da sam htio pobjeći, to bih uradio” –

Tužilaštvo KS tvrdi da je Delimustafić šef kriminalne grupe, on odgovara: “Da sam htio pobjeći, to bih uradio” –

Završeno je ročište za određivanje pritvora Aliji Delimustafiću, Jusi Škrijelju, Samiri Skorupan, Lejli Cerić i Suadi Hadžić.

Pritvor je zatražen zbog, kako je reklo Tužilaštvo, bojaznosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke, uništenje ili prikrivanje dokaznog materijala, te da bi puštanjem na slobodu došlo do uznemirenja javnosti.

Tužilaštvo tvrdi da je šef ove kriminalne grupe bio Alija Delimustafić, koji je imao lažne dokumente.

Tužiteljica Danijela Šertović je kazala da je Alija Delimustafić u Hrvatskoj koristio dokumente na ime Ilija Mustafić, te da je prilikom hapšenja kod njega pronađen i pasoš na ime Sadik Saluklija.

Sumnjiče se da su na osnovu fiktivnih presuda nezakonito uknjižili 70 nekretnina sa umrlih lica ili osoba koje više ne žive u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo tvrdi da je riječ o Jevrejima, no odbrana je negirala ove navode, zahtijevajući da uhapšenima budu ili određene mjere zabrane, dok je u slučaju Juse Škrijelja advokat tražio da bude pušten na slobodu.

Alija Delimustafić se obratio u sudnici kazavši:

– Mogao sam pobjeći da me to interesovalo.

Rekao je da na Tajland često ide zbog zdravstvenih razloga, kao i na liječenje u Hrvatsku.

Njegov advokat Sead Ibrović potvrdio je da Delimustafić ima kuću na Tajlandu i da je imao avio kartu, no negirao je da je htio pobjeći.

Uhapšeni Škrijelj rekao je da se prije tri dana vratio iz Belgije, da se osjeća potpuno nevinim te da je htio pobjeći, ostao bi u Belgiji.

Uhapšena Lejla Cerić istakla je da nikog od optuženih ne poznaje, ali da se osjeća nevinom i izigranom.

Navode Tužilaštva negirala su i Samira Skorupan i Suada Hadžić.

Također, Tužilaštvo Skorupan sumnjiči da je navodno Zoranu Lončaru dala 100 eura za bijeg iz države, što je ona negirala.

Tužilaštvo je danas od Suda također zatražilo da bude raspisana međunarodna potjernica za Lejlom Fazlagić, Zoranom Lončarom i Mirsadom Delimustafićem, bratom Alije Delimustafića.

Također, zatraženo je da za ove osobe bude određen jednomjesečni pritvor

Advokat Izet Baždarević koji zastupa optuženu Suadu Hadžić kazao je da Tužilaštvo iako tvrdi da je riječ o nekretninama, da su nezakonito knjižene nekretnine sa umrlih osoba, da je riječ o njih 38, ali da su samo “2 Jevreja”, “četiri Đukića”, a da su sve ostalo Bošnjaci.

Izvor: Avaz

Pročitajte

Ne postoji opcija secesije u BiH

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hojt Brajan Ji, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *