ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Bosna i Hercegovina / NA METI ZA HAPŠENJA U BIH OSUMNJIČENI ZBOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA

NA METI ZA HAPŠENJA U BIH OSUMNJIČENI ZBOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA

Očekuju se hapšenja vođa i pripadnika brojnih kriminalnih grupa u BiH

Pod okriljem međunarodne zajednice, vrlo moguće da će uskoro doći do hapšenja više kriminalnih grupa u BiH, a čak i njihovo prebacivanje u vojne baze van granica BiH, a već zna gdje se one nalaze širom svijeta  i u kojim zemljama.

Među planiranim za hapšenja su i osumnjičeni za brojne paljevine kuća i putničkih motornih vozila, a u pitanju su sukobi između “zaraćenih” klanova, među kojima ima i ogranaka kriminalnih klanova iz zemalja iz regiona, dok neki “kriminalno” djeluju samo na teritoriji BiH. Većina njih se dovode u vezu sa prometom narkotika, a vode se i istrage ko sve je novac stečen na legalan način uspio “prebaciti” u legalne tokove pa se neki od njih smatraju čak i “uspješnim biznismenima”.

Osumnjičeni će se, između ostalog, smatrati teroristima, zbog brojnih paljevina, s obzirom da tzv.  paljevine mogu biti i teroristički tretirane. Eksperti za bezbjednost smatraju da je neke od najopasnijih vođa klanova ili njihove najbliže saradnike skloniti van bh. granica.

Ali uvijek ostaju prijetnja i oni u lancu, jer kriminalni klanovi su kao “lanac vezan karikama”, tako da, ako se sklone vođe, oni nižerangirajući mogu preuzeti vođstvo.

To se, kao praksa pokazalo, u brojnim slučajevima, tako da često upravo oni nižerangirajući “namještaju” šefovima svojih klanova kako bi ih se riješili i “preuzeli” vođstvo.

Prema našim pouzdanim infomacijama, tri člana Predsjedništva BiH, sa Miloradom Dodikom na čelu,  tražili su pomoć od stranaca da se BiH “očisti” od kriminalnih grupa.

To ne znači da oni smatraju da su bh. policijske  agencije nestručne. Međutim, postoji sumnja da mnogi funkcioneri i njihovi (podređeni), ali pojedici, imaju upravo “veze”, direktne ili indirektne preko posrednika,  sa određenim kriminalnim grupama.

Sjetimo se slučajeva – svojevremeno Bojana Cvijana iz SIPA-e, te nekih tužioca, što je već poznato javnosti. Naročito, slučajeva nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašanina i sada već bivšeg predsjedavajućeg VSTS BiH Milana Tegeltije.

Pročitajte

“Plaćamo auto-put preko Kuzmina”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna da prihvati bilo koje rešenje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *