ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / Region / OVAKO JE MILOŠEVIĆ ZGROMIO MESIĆA U HAGU

OVAKO JE MILOŠEVIĆ ZGROMIO MESIĆA U HAGU

Verbalni okršaj između Slobodana Miloševića i Stipe Mesića, tada aktuelnog predsednika Hrvatske, koji se 1.oktobra 2002 godine pojavio u sudnici Haškog tribunala, kao jedan od prvih javnih svedoka, i dalje diže prašinu.
Mesić je na početku svoga svedočenja optužio je bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Miloševića da je on odgovoran za raspad bivše SFRJ.”Uveren sam da Miloševiću nije odgovarala nikakva Jugoslavija ni federativna ni konfederativna. Njega je zanimala velika Srbija, koja bi bila stvorena na ruševinama Jugoslavije, rekao je opisujući kako je vođa kninskih Srba Milan Babić, nakon konsultacija u Beogradu sa Miloševićem, zabranio predsednicima srpskih opština svaku komunikaciju s Mesićem, koji je tada bio hrvatski premijer.

Mesić je svedočenje počeo opisujući proces narušavanja ravnoteže u bivšoj SFRJ, ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine. Upitan o govoru Miloševića na Gazimestanu, rekao je kako je optuženi tada najavio mogućnost oružanih bitaka. Opisujući svoj prvi susret s Miloševićem u Beogradu, na kojem je bio prisutan i bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman, Mesić je rekao kako je uz Kosovo tema razgovora bila i raspad Jugoslavije.

Jedna od najslabijih tačaka Stipe Mesića u verbalnom suočavanju sa Slobodanom Miloševićem bila je polemika u vezi sa njegovim razlazom sa Franjom Tuđmanom, HDZ i tadašnjom hrvatskom politikom, u proleće 1994. godine. Mesic je odgovarajući na pitanja Miloševića  naveo da je Tuđmana napustio zbog neslaganja s idejom podele BiH, zbog njegove nespremnosti da stane na kraj pljačkanju i “tajkunizaciji” Hrvatske i zbog Tuđmanove nesklonosti pravu i pravnoj državi.

Analitičari su ispitivanje Mesića od strane Slobodana Miloševića, ocenili kao ogromnu verbalnu pobedu bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije. Hrvatska javnost žestoko je osudila Mesićevu nespremnost, tumačeći to kao veliko ugrožavanje “novije hrvatske istorije”.

 

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *