ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / RITE Gacko u minusu 20 miliona

RITE Gacko u minusu 20 miliona

Kršenje Zakona o javnim nabavkama milionske vrijednosti, zapošljavanje radnika mimo konkursa i posrednika, pogrešno evidentiranje obaveza, zaliha, itd. dio su razloga zbog čega je Glavna služba za reviziju javnog sektora poslovanje Rudnika i Termoelektrane Gacko ocijenila mišljenjem s rezervom.

Ovaj energetski gigant prošlu godinu, po njihovim finansijskim izvještajima, završio je sa minusom od 21,5 miliona KM, dok je revizija utvrdila da je to minus od 20.588.172 KM.

Inače, RiTE Gacko prošlu godinu planirao je završiti sa dobiti od 924.000 KM, međutim prihodi su iznosili 116.426.374 KM, dok su rashodi bili 138.512.109 KM. Kako se navodi u revizorskom izvještaju, na kraju 2015. godine RiTE Gacko imao je obaveze od 90,9 miliona KM, koje su za 12,2 miliona veće nego godinu dana ranije.

Od 90,9 miliona KM obaveza, zaključno sa prošlom godinom, na dugoročne obaveze, odnosno kredite odnosi se nešto više od 28 miliona KM. Najveća zamjerka revizora što se tiče poslovanja RiTE Gacko odnosila se, između ostalog, i na postupke javnih nabavki, kojih je većina urađena mimo zakona, ali i na sudske sporove koji se vode protiv ovog energetskog postrojenja.

Takođe, RiTE Gacko višak zaliha potcijenio je za najmanje 360.563 KM, dok su potcijenjeni i rashodi za bruto plate i naknade za najmanje 1.223.388 KM.

Prilikom javne nabavke rezervnih dijelova nije poštovan zakon jer je po osnovu konkurentskog zahtjeva ukupna ugovorena vrijednost nabavki iznosila 280.696 KM, dok su nabavke vrijedne najmanje 657.653 KM sprovedene direktnim sporazumom.

„Prilikom provođenja postupka javne nabavke radova na skidanju jalovine i okrivke sa novog površinskog kopa realizovanog otvorenim postupkom RiTE je izvršio izmjenu obavještenja koja se odnosi na rok izvršenja radova, a nije produžio rok izvršenja radova.

Ugovorena vrijednost pomenute nabavke iznosi 5.392.790 KM“, navodi se u reviziji. Kako navode revizori, bez objave obavještenja o javnoj nabavci RiTE je nabavio telekomunikacione usluge, euro dizel, ulja, maziva, vitalne rezervne dijelove za buldožer i bager, a ukupna ugovorena vrijednost realizovanih nabavki za koje nisu ispunjeni uslovi za primjenu pomenutog postupka iznosila je 7.592.441 KM.

„Nismo se mogli uvjeriti u iznos ukupne vrijednosti sudskih sporova, za koje je vjerovatno da će u narednom periodu biti presuđeni na štetu Društva“, navodi revizija.

Još jedan od razloga zbog čega je RiTE Gacko dobio mišljenje s rezervom je i prijem 188 radnika na neodređeno vrijeme bez raspisivanja javnog konkursa, čime su prekršena najmanje dva zakona i to Zakon o radu i Zakon o zabrani diskriminacije.

Juče smo pokušali dobiti i komentar u RiTE Gacko o tome da li su imali primjedbi na revizorski izvještaj, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Izvor: Nezavisne novine

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *