utorak , 29 novembra 2022
Home / Region / Nekim zapadnim centrima moći odgovara odgovara nestabilnost

Nekim zapadnim centrima moći odgovara odgovara nestabilnost

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je u izjavi Srni da nekim zapadnim centrima moći odgovara da održavaju atmosferu napetosti na prostoru Balkana, prije svega, u Republici Srpskoj, Srbiji i Makedoniji, jer onda mogu da arbitriraju, da se mješaju u unutrašnje stvari tih zemalja i da budu faktor koji tamo odlučuje.Povodom izjave visokog funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka da se iza protesta u Beogradu na kojima su registrovani zaposleni u američkoj Ambasadi, ali i iza ranijih protesta u Banjaluci i Makedoniji, krije namjera spoljnih snaga da destabilizuju Balkan, Lazanski kaže da “miran Balkan ne odgovara zapadnim činovnicima jer ih izbacuje iz igre”.

“Nekim centrima moći odgovara neki oblik kontrolisane napetosti i malo pojačavanje i spuštanje tenzije jer tako imaju kontrolu nad cijelim regionom ili bar pokušavaju i misle da je imaju. Nekim centrima moći ne odgovara potpuna stabilizacija Balkana, jer čim je potpuna stabilnost onda oni više nisu u igri”, rekao je Lazanski.

On je naveo da nestabilnost odgovara brojnim evropskim činovnicima, koji su beznačajni u svojim zemljama, a svoje karijere za veliki novac nastavljaju u BiH, gdje postaju jako važni.

Kada je riječ o protestima u Beogradu, Lazanski je konstatovao da obrazloženje da svako, pa i činovnici američke Ambasade imaju pravo da šetaju – zvuči demokratski, ali da je očigledno da to ima svoju pozadinu.

Govoreći o stalnim pritiscima na zemlje Balkana da se integrišu u NATO, Lazanski je rekao da podržava ono što je o tom procesu rekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a to je da o tom krupnom pitanju građani odlučuju na referendumu.

“Možda na NATO u Evropi neko gleda drugim očima, ali mi imamo svoj pogled. NATO je bombardovao Republiku Srpsku 1995. godine, a Srbiju 1999. godine. Ne bih se složio sa onim koji kažu – treba manje emocija i hajde da pokušamo da zaboravimo bombardovanje i taj osiromašeni uranijum”, rekao je Lazanski.

On je naveo da je nužno postaviti pitanje u čemu je svrsishodnost NATO-a, širenja Alijanse i stalnog “usisavanja novih zemalja”.

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *