ponedeljak , 2 oktobra 2023
Home / USA / Pentagon: „Jaroslav Mudri“ davao lažne signale

Pentagon: „Jaroslav Mudri“ davao lažne signale

Ruski patrolni brod „Jaroslav Mudri“ davao je lažne signale, pokušavajući da se približi američkom razaraču „Grejvli“, koji je pokrivao nosač aviona „Hari Truman“, izjavili su u Pentagonu.

Ranije je predstavnik Pentagona izjavio da je ruski brod klase 11540 prošao na 288 metara od razarača „Grejvli“ i na pet morskih milja (više od devet kilometara) od nosača aviona „Hari Truman“ u Sredozemnom moru.

Pozivajući se na izvore u Pentagonu „Difens njuz“ je javio da je ruski patrolni brod „namerno pokušao da stvori prepreke za manevrisanje ’Grejvlija‘“.

Patrolni brod je dao signal koji znači ’ograničenje u manevrisanju‘ prema Međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru. Usput su ruski mornari preko UKT radio-stanice zahtevali od razarača da se drži na bezbednom rastojanju. Međutim, kada je ’Grejvli‘ promenio kurs i brzinu, patrolni brod je takođe promenio kurs, što govori o tome da on, ustvari, nije bio ograničen u mogućnosti da manevriše“, navodi list.

Kapetan razarača pretpostavio je da je patrolni brod namerno pokušao da ometa operacije nosača aviona, dodaje „Difens njuz“.

U utorak je Ministarstvo odbrane Rusije optužilo posadu razarača za opasno približavanje ruskom brodu „Jaroslav Mudri“. Akcije američkih mornara grubo su narušile kako međunarodna pravila, tako i rusko-američki dogovor, naveli su u Ministarstvu.

„U istočnom delu Sredozemnog mora američki razarač ’Grejvli‘ opasno se približio ruskom bojnom brodu na udaljenost od 60-70 metara sa leve strane i presekao kurs kretanja patrolnog broda ‘Jaroslav Mudri’ na opasnoj udaljenosti od 180 metara“, piše u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Vojni zvaničnici naglasili su da je ruski brod „plovio u međunarodnim vodama konstantnim kursom i brzinom i nije vršio nikakvo opasno manevrisanje u odnosu na američki brod.

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *