ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / USA / Vašington hoće Crnu Goru što pre u NATO-u

Vašington hoće Crnu Goru što pre u NATO-u

Bela kuća zvanično je pokrenula dopisom Senatu SAD proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, što je crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio kao snažan pokazatelj podrške Vašingtona skorom članstvu te države u NATO-u i reformama koje Crna Gora sprovodi.

„Ovim prenosim savet i saglasnost za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore Severnoatlantskom savezu. Ovaj protokol je potpisan u Briselu 19. maja 2016. uz podršku SAD i ostalih članica Alijanse“, stoji u dopisu Senatu predsednika SAD-a Baraka Obame.

On je istakao da će puna ratifikacija od SAD-a i njenih saveznika omogućiti da Crna Gora postane deo Severnoatlantskog ugovora i članica NATO-a.

Protokol o pristupanju do sada su ratifikovali Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Albanija.

Crna Gora je 19. maja u Briselu potpisala Protokol o punopravnom članstvu u NATO. U okviru tog procesa, potrebno je da sve članice NATO-a, unutar svojih parlamenata, ratifikuju navedeni Protokol.

Na kraju, ostaje da Crna Gora ratifikuje taj dokument, čime se proces završava. Proces ratifikacije Protokola u parlamentima 28 članica Alijanse, kako je ranije više puta najavljeno, trebalo bi da bude završen do sredine 2017. Na sledećem samitu NATO-a, koji će biti održan u Varšavi, Crna Gora će imati status posmatrača.

On veruje da će procedura u Senatu biti završena u što kraćem roku.

Takođe, ističe Đukanović, ovo je podstrek i za druge zemlje-saveznice da završe proces ratifikacije po ubrzanom postupku.

Đukanović je istakao da su SAD poslale još jednu poruku podrške Crnoj Gori pred Samit u Varšavi, gde će njeni predstavnici biti prvi put zvanično pozvani.

Brisel: Nema promena u agendi proširenja EU

Promena u agendi Evropske unije za proširenje neće biti i Crna Gora ne „mora da brine“ o nastavku pristupnih pregovora, poručeno je iz kabineta evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Promena neće biti ni u agendi, ni u kriterijumima za prijem Crne Gore, rečeno je podgoričkom portalu Analitika iz Hanovog kabineta.

„Pregovori sa pojedinim zemljama — koji su u toku — biće nastavljeni prema već poznatim kriterijumima iz Kopenhagena, koji će i dalje biti glavna odrednica za praćenje uspešnosti zemalja i njihovog napretka“, rekao je tom mediju član Hanovog kabineta Johanes Noak, a nakon što je Velika Britanija 23. juna na referendumu odlučila da napusti Uniju.

Pročitajte

Mogherini: Trump nema ovlasti da poništi nuklearni sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini je, komentarišući izjavu američkog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *