petak , 23 februar 2024
Home / Rusija / Čižov: Mogerinijeva stiže u Moskvu, sa Turskom postepeno

Čižov: Mogerinijeva stiže u Moskvu, sa Turskom postepeno

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov najavio je da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posetiti Moskvu, kao i da se datum njene posete trenutno utvrđuje.

On je istakao da se trenutno radi na pravljenju preseka stanja u odnosima između Rusije i EU.

„U Sankt Peterburgu na susretu ruskog predsednika sa predsednikom Evropske komisije bilo je reči o čitavom nizu pitanja koja se tiču odnosa Rusije i EU. Radi se na evaluaciji trenutnih odnosa, iako je Rusija na tom planu u određenom smislu prestigla partnere iz EU, međutim taj posao će biti nastavljen“, rekao je Čižov.

Govoreći o mogućnostima liberalizacije viznog režima za građane Rusije, on je podsetio da je razgovor išao u dva pravca — o viznim olakšicama ali i o bezviznom režimu.

„Oba pravca su, nažalost, kao i mnogi drugi procesi u pregovorima sa EU, trenutno zamrznuta, i to na inicijativu Unije“, dodao je Čižov.

Odnosi sa Turskom

Čižov je istakao da bi Ankara trebalo da se pozabavi pitanjem zatvaranja granice sa Sirijom kako bi se zaustavio protok naoružanja i boraca.

„Bilo bi veoma dobro kada bi Turska obratila pažnju na protok boraca, oružja i kamiona sa municijom preko tursko-sirijske granice. Pre pitanja Indžirlika, bilo bi bolje da se zatvori ta granica“, istakao je on.

On se dotakao i pitanja ukidanja ograničenja prodaje turističkih aranžmana za Tursku i dodao da Moskva nema nameru da stimuliše ruske turiste da putuju u tu zemlju.

„Ukidanje administrativnih ograničenja ne znači da će Rusija stimulisati svoje građane da putuju u Tursku. Uspostavljanje odnosa između Moskve i Ankare je proces koji treba da se rešava postepeno“, zaključio je on.

Pročitajte

Putin: „Rusija spremna na okončanje sukoba, ali…“

Rusija je spremna da mirnim putem okonča sukob u Ukrajini, ali nema znakova da i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *