ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Region / Han: EU će obezbediti 150 miliona evra za Zapadni Balkan
Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn je saopštio da je dogovorena zajednička koordinaciona grupa EU i Kosova koja će se baviti stvaranjem ambijenta za ekonomski razvoj zemlje. Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafom istakao neophodnost snažne vladavine prava kako bi se privukli strani investitori ( Erkin Keçi - Anadolu Agency )

Han: EU će obezbediti 150 miliona evra za Zapadni Balkan

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da će EU obezbediti gotovo 150 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana koje, kako je naveo, moraju da u potpunosti sprovedu reforme kako bi se povećala povezanost i konkurentnost regiona.

Han je na poslovnom samitu o Zapadnom Balkanu u Parizu ocenio da, uprkos očiglednim koristima, „ima dosta mesta za poboljšanje“ u reformama u transportnom i energetskom sektoru o kojima je postignut dogovor na prethodnom samitu u Beču, saopštila je Evropska komisija.

Odlučili smo da obezbedimo 96 miliona evra za tri železnička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Takođe ćemo obezbediti 50 miliona evra za mere kao što su energetska efikasnost u stambenim zgradama i mali hidro projekti“, rekao je Han i dodao da to pokazuje ozbiljnost u nameri EU da uloži do milijaradu evra u saobraćajne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana u okviru Plana povezivanja do 2020. godine.

Jedan od najvećih izazova u pripremi zemalja Zapadnog Balkana za EU je, prema njegovim rečima, restrukturiranje ekonomskog modela kako bi sve zemlje imale funkcionalnu tržišnu ekonomiju, zasnovanu na izvozu i investicijama, umesto na uvozu i potrošnji.

Han je rekao da proces pristupanja nije samo usklađivanje nacionalnih zakona s tekovinama EU, nego da je sve veći naglasak na unapređenju ekonomskog razvoja i jačanje konkurentnosti.

„Vladavina prava i ekonomski razvoj su dve strane istog novčića. Vladavina prava, posebno pravna sigurnost i funkcionalan pravosudni sistem pomaže investicije i ekonomski rast“, rekao je Han.

Problemi s kojima se suočava zapadni Balkan

Evropski komesar je naveo nekoliko problema s kojima se Zapadni Balkan suočava, uključujući nedostatak sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća, sivu ekonomiju i potrebu poboljšanja kvaliteta obrazovanja u cilju povećanja zaposlenosti.

Podsetivši da su u maju predstavljene preporuke za sve zemlje u okviru Programa ekonomskih reformi, Han je rekao da je većina zemalja pokazala snažnu posvećenost tom procesu i stavile ga u centar svog strateškog ekonomskog planiranja, ali da je njegova primena do sada bila „pomešana“, posebno kada su u pitanju preporuke za ključne strukturne reforme.

Evropski komesar je dodao da zemlje regiona moraju da ispune obaveze u vezi s reformama u tim oblastima, jer „investicije bez reformi nemaju mnogo smisla“.

„U energetskom sektoru, jasno je da nema smisla investirati u skupe interkonektore na mrežama dalekovoda ako zemlje nisu voljne da trguju energijom u regionu. Trgovina bi povećala bezbednost snabdevanja i smanjila potrebu za dodatnim skupim proizvodnim kapacitetima“, rekao je Han.

Kada je u pitanju transportni sektor, Han je kazao da bi bilo više stranih investitora ako bi imali pristup celom koridoru a ne samo nacionalnim segmentima.

Pročitajte

Utvrdiće da li je Milović ugrožen, traže jaču borbu protiv kriminala

„Vijeće konstatuje da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna i da će svi organi obavještajno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *