četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Region / Mladi Slovenci za izlazak iz EU

Mladi Slovenci za izlazak iz EU

Kada bi danas imali referendum o ostanku ili izlasku iz Evropske unije, Slovenci bi se odlučili za ostanak, pokazala je anketa ljubljanskog lista „Delo“.

Protiv „sloksita“ bi glasalo 60 odsto birača države od dva miliona stanovnika koja je u EU ušla 2004. i znatno profitirala od zajedničkih evropskih fondova, 25 odsto bi podržalo izlazak i prestanak članstva, dok je 15 odsto neopredeljenih, pokazalo je ispitivanje na karakterističnom nacionalnom uzorku, sprovedeno na 400 ispitanika.

Ulazak Slovenije u Evropsku uniju je na referendumu 23. marta 2003. podržalo 89,64 posto birača koji su izašli na birališta zbog dominantne ocene da je to ključni cilj države nastale 12 godina ranije.

Da je EU imala dobar uticaj na razvoj Slovenije ocenilo je 44 posto ispitanika najnovije ankete „Dela“, dok ih samo četvrtina smatra kako je taj uticaj bio negativan.

Kao zanimljivo se izdvaja da su u Sloveniji izlasku iz EU naklonjeniji mlađi stanovnici pa bi takvo rešenje na pretpostavljenom referendumu podržao svaki drugi birač u starosnoj kategoriji od 18 do 24.

To se tumači natprosečnom nezaposlenošću među mladima i njihovim nezadovoljstvom aktualnom politikom, ali i Unijom za koju smatraju da je posredni krivac za „deindustrijalizaciju“ Evrope i gubitak radnih mesta.

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *