petak , 7 oktobra 2022
Home / Svijet / Novi problem Merkelove — Junker

Novi problem Merkelove — Junker

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker postaje problem kojim će nemačka kancelarka Angela Merkel morati uskoro da se pozabavi, navode izvori iz nemačkog kabineta.

Junker je u poslednje vreme bio izložen kritikama iz više pravaca zbog svojih postupaka nakon referenduma u Britaniji, na kojem su se glasači 23. juna većinom glasova izjasnili za izlazak iz Evropske unije, piše britanski list „Indipendent“.

Jedan nemački ministar je za jučerašnji „Tajms“ rekao da je Merkelova počela da smatra Junkera „delom problema“ unutar Evropske unije.

„Junker je nebrojeno puta delovao protiv zajedničkog interesa, a njegova reakcija na britanski referendum je bila veoma štetna“, rekao je izvor.

Pored toga, Junkerove izjave na temu nezavisnosti Severne Irske i Škotske, a posebno njegov sastanak sa predsednicom škotske Vlade Nikolom Sterdžon, smatraju se „nepotrebno provokativnima“, navodi „Indipendent“.

„Ovo nije pravo vreme za svađe unutar institucija EU, ali će se pritisak na Junkera da podnese ostavku samo povećavati, a kancelarka Merkel će na kraju morati da se pozabavi tim problemom sledeće godine“, rekao je izvor.

Predsednik EK je bio ključni zagovornik povećane federalizacije Evrope, a neki vide njegove napore kao jedan od razloga za antievropsko raspoloženje.

Iako je Merkelova najmoćniji evropski političar koji je kritično raspoložen prema Junkeru, nije i jedini.

Nedugo nakon objavljivanja ishoda referenduma u Britaniji prošlog meseca, šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek je pozvao Junkera da podnese ostavku.

„Neko u EU bi možda trebalo da razmisli o ostavci, zato što je ’bregzit‘ odgovornost koju neko mora da preuzme“, rekao je Zaoralek.

Junkera su kasnije kritikovali i zvaničnici Poljske, Mađarske i Estonije, podseća „Indipendent“.

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *