utorak , 27 februar 2024
Home / Rusija / Zašto SAD treba da se ugledaju na Tursku

Zašto SAD treba da se ugledaju na Tursku

Nakon što su Rusija i Turska uspostavile odnose, Vašington takođe treba da prekine „hladni rat“, piše „Forbs“.

„Konflikt između Moskve i Ankare zbog građanskog rata u Siriji bio bi jednostavno ludost. Taj sukob bi doveo do prave katastrofe, ako bi u njega bili uvučeni SAD i NATO. Sada radne odnose treba da uspostave Amerika i Rusija“, navodi se u članku.

Ako je smanjena napetost u odnosima Moskve i Ankare, koja je nastala nakon što je turski lovac oborio ruski Su-24 na nebu iznad Sirije, znači da je moguće smanjiti i napetost između Moskve i Vašingtona. Administracija Baraka Obame treba da uzme Tursku kao primer i pristane na ustupke, piše „Forbs“.

Politika Rusije u odnosima sa Gruzijom i Ukrajinom ne preti SAD, navodi se u članku. List podseća da su se te države dugo vremena nalazile pod kontrolom Moskve i da su sve do sada ulazile u sferu njenih interesa. Pritom, Tbilisi i Kijev nisu imali nikakve veze sa bezbednošću SAD.
Prema mišljenju autora članka, Sjedinjene Američke Države umnogome same provociraju Rusiju. Između ostalog, Moskva nije mogla da gleda na takve korake, kao što je širenje NATO-a u blizini svojih granica i gutanje bivših sovjetskih država od strane Alijanse, nikako drugačije osim kao na neprijateljske akcije. Osim toga, NATO se umešao i u situaciju u Ukrajini, pomažući da se obori legitimni predsednik koji je održavao dobre odnose sa Rusijom.

„Može se pretpostaviti reakcija Vašingtona, ako bi se Rusija tako ponašala prema Meksiku“, navodi autor.

Prema njegovim rečima, ponašanje Moskve je potpuno jasno. Očigledno da ruske vlasti ne planiraju da napadnu Evropu, da ne govorimo o SAD. Jednostavno, Vladimir Putin želi da se prema njegovoj zemlji i njenoj nacionalnoj bezbednosti odnosi sa dužnim poštovanjem, piše „Forbs“.

Ne može se zaboraviti da postoji mnogo oblasti gde bi Moskva i Vašington mogli da sarađuju — rešavanje sirijskog konflikta, borba protiv DAEŠ-a, situacija sa Iranom i Severnom Korejom, naglasio je list.

Pročitajte

Tijelo Navaljnog predano majci

Tijelo opozicionog ruskog političara Alekseja Navaljnog, koji je preminuo prošle sedmice u zatvorskoj jedinici na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *