ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Republika Srpska / MIJATOVIĆ I MANOJLOVIĆ U SUKOBU INTERESA?!

MIJATOVIĆ I MANOJLOVIĆ U SUKOBU INTERESA?!

image-0.02.01.71ddbf1999eeb0fcce721c0097d14cff5f36316f761230bb21f952e9d75e8682-V_1

Maksimovićevim odbornicima prijete sankcije CIK-a
Doktori Srđan Mijatović i Tomo Manojlović, odbornici u Skupštini Grada Bijeljina i zaposleni u bijeljinskom Domu zdravlja, mogli bi biti novčano kažnjeni i sankcionisani da četiri godine ne mogu da se kandiduju na izborima ukoliko Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske utvrdi da su prilikom glasanja o određenim odlukama u Gradskoj skupštini bili u sukobu interesa.
Prema saznanjima portala OZNA.info, Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske trenutno radi na predmetima Mijatovići Manojlović, kao dva odvojena slučaja. Komisija je već zatražila da se izjasne na pomenute okolnosti. Mijatović i Manojlović su, između ostalog, glasali o budžetu Doma zdravlja za period od 2013-2016. godine, odnosno o budžetu zdravstvene ustanove u kojoj su obojica zaposleni. Mijatović i Manojlović su na taj način, što će decidno da utvrdi Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, pristrasno i neobjektivno vršili svoju dužnost. Mijatović i Manojlović su, na taj način, prekršili Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. Mijatović, koji je zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina, između ostalog, 2. juna 2016. godine na 44. sjednici Skupštine grada Bijeljina glasao je za Izvještaj o radu Doma zdravlja za 2015. godinu, čime je sebe doveo u sukob interesa. Za isti izvještaj glasao je i Tomo Manojlović.
Iz sadržine Izvoda iz zapisnika sa 44. Sjednice Skupštine Grada, jasno je da je sjednici prisustvovalo 16 odbornika /od ukupno 31 koliko ih ima u Skupštini/ a svi su tog dana ponaosob imenovani, uključujući Mijatovića i Manojlovića. Za Izvještaj o radu glasalo je ukupno 16 odbornika, bez glasova „protiv“ i „uzdržan“ /16 glasova čini potrebnu većinu/, što znači da su obojica, i Mijatović i Manojlović, glasali za Izvještaj o o radu Doma zdravlja za 2015. Godinu, čime su se doveli u sukob interesa.
Prema zakonskim odredbama, odbornik, koji je zaposlen u javnoj ustanovi, može doći u sukob interesa u smislu odredbi Zakona o sprečavanju sukobu interesa u organima vlasti Republike Srpske, ukoliko svoj privatni interes stavi iznad javnog interesa, te da u tome smislu zaposleni u javnoj ustanovi, koji je istovremeno i odbornik, treba da bude uzdržan prilikom glasanja o izvještajima o radu, finansijskim planovima i izvještajima. Ovo nisu prvi slučajevi da se odbornici nađu u sukobu interesa. Slična situacija se desila, između ostalog, u Trebinju gdje su neki odbornici zbog sukoba interesa morali da podnesu ostavke ili im je oduzet mandat.
Podsjećamo da je osnivač bijeljinskog Doma zdravlja Grad Bijeljina.

Pročitajte

PRVA ŽRTVA ZAKONA O KLEVETI: Istraživačka novinarka iz Bijeljine PRVA U SRPSKOJ osumnjičena za KLEVETU

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *