ponedeljak , 25 septembra 2023
Home / Region / Kovač: Srbija mora da menja zakon ako želi u EU

Kovač: Srbija mora da menja zakon ako želi u EU

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je u Subotici, posle sastanka sa tehničkim šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, da Srbija, ako želi u EU, mora da menja zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Kovač je dodao da će u procesu pristupanja EU dve države morati da intenzivnije rade na pitanjima koje ih opretećuju a tiču se ratnog nasleđa iz devedesetih godina.

“U Hrvatskoj postoji zabrinutost oko suđenja za ratne zločine. Naši ljudi su zbog toga zabrinuti i to se mora rešiti, da se vlast u Srbiji oko toga izjasni, da se branitelji izuzmu iz tog zakona. Taj zakon će morati da se menja ako je Srbiji stalo da uđe u EU. Cilj je da imamo stabilne odnose”, rekao je Kovač.

On je dodao da će Hrvatska insistirati i na garantovanim mestima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Skupštini Srbije, kao i na rešavanju pitanja osoba nestalih u ratovima.

“Pitanje nestalih takođe treba da se reši, jer će doprineti poboljšanju odnosa između dve države, kako bismo od ratnih tema rasteretili mlađe generacije”, kazao je on.

Ivica Dačić, s druge strane, nije rekao da li Srbija planira da menja zakon o univerzalnoj nadležnosti, već je podsetio da takvu praksu ima deset zemalja unutar same EU.

On je rekao da je Srbija pre 14 godina donela zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine i dodao da je tada to podržao i Haški tribunal, jer je cilj tog zakona da se gone svi koji su počinili zločine.

“O tome ćemo razgovarati u narednim godinama. Treba da odgovaraju svi oni koji su počinili zločine. To je tema nakon formiranja dve vlade, jer ovo su tehničke vlade”, kazao je Dačić.

On je ocenio da se problemi ne rešavaju jer hrvatska strana već dve godine odlaže rad međuparlamentarnih radnih grupa, ali je i dodao da će Srbija pronaći način da se održe programi medija koji informišu na manjinskim jezicima.

Dvojica ministara su ipak zaključili da će poglavlja 23 i 24 u pregovorima o pristupanju Srbije EU, biti otvorena 18. jula u Briselu, dok će univerzalna nadležnost za ratne zločine, kao i sva ostala otvorena pitanja između Beograda i Zagreba, biti predmet dijaloga.

Dačić je naveo da Srbija “izuzetno ceni” što je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja, što je organizovala tehničku podršku Srbiji kroz projekte Centra za izuzetnost hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i što je u toku vrlo intenzivna saradnja u okviru prekograničnih IPA projekata EU, namenjenih međuopštinskoj saradnji i ekonomskom razvoju.

On je poručio da je Srbija snažno privržena visokim međunarodnim standardima zaštite nacionalnih manjina i da će naći rešenje za informisanje na manjinskim jezicima. U ukupnim odnosima Srba i Hrvata potrebno je što više se susretati, što više razgovarati, naglasio je Dačić.

Dačić se danas u Subotici, kao izaslanik predsednika Vlade Aleksandra Vučića, sastao sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mirom Kovačem, na svečanosti povodom obeležavanja 26. od osnivanja demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

On je čestitao godišnjicu od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poželeo dobrodošlicu ministru spoljnih poslova Hrvatske Miru Kovaču i podsetio da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Subotici potpisali deklaraciju o unapređenju odnosa.

Dvojica ministara prisustvovali su i misi u franjevačkoj crkvi Svetog Mihaela Arhanđela, posle koje je bio upriličen prijem u dvorištu Doma DSHV-a.

Pročitajte

Ivan Vrdoljak se vraća u politiku, Predsjedništvo HNS-a ga je upravo kandidiralo za predsjednika stranke

Ivan Vrdoljak, nakon kraćeg izbivanja, vraća se u politiku. Naime, Predsjedništvo HNS-a je u četvrtak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *