četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Svijet / Gulen: Puč je možda izrežiran

Gulen: Puč je možda izrežiran

Islamski sveštenik Fetulah Gulen izjavio je da su optužbe Ankare za njegovu umešanost u pokušaj državnog udara u Turskoj uvredljive, prenosi agencija Rojters.

Imam Fetulah Gulen, koji živi u SAD, a čije pristalice su turske vlasti okrivile za neuspeli puč, danas je izjavio da je pokušaj puča možda bio režiran.

Gulen je rekao da su optužbe Ankare za njegovu umešanost u pokušaj državnog udara u Turskoj, uvredljive, prenosi agencija Rojters.

On je takođe pozvao turski narod da na vojnu intervenciju ne gleda u pozitivnom svetlu.

Gulen je dodao da postoji mogućnost da je u pitanju izrežirani puč. On je to kazao preko prevodioca novinarima u Pensilvaniji, gde živi.

Kazao je da se demokratija ne može postići putem vojne akcije i kritikovao vladu predsednika Erdogana.

Gulen je dodao da se čini da vlast ne toleriše nijedan pokret ili grupu koja nije pod njihovom totalnom kontrolom.

Čovek sa turskom zastavom pored vojnih vozila u Istanbulu nakon pokušaja državnog udara u Turskoj.

Turski ministar optužio Ameriku da stoji iza pokušaja državnog udara.
Gradonačelnik Ankare ranije je izjavio da je jedan od učesnika u pokušaju državnog prevrata i pilot koji je oborio ruski avion Su-24 i da je on jedan od članova organizacije sveštenika Fetulaha Gulena.

„Kao čovek koji je preživeo nekoliko vojnih prevrata u poslednjih pet decenija, optužbe za bilo kakvu umešanost u takve pokušaje su posebno uvredljive. Ja izričito odbacujem ove optužbe“, stoji u Gulenovoj izjavi.

Gulenove pristalice je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio za pokušaj organizacije državnog udara, ali su oni optužbe za umešanost odbacili. Erdogan je zatražio od američkog predsednika Baraka Obame da izruči Gulena Turskoj.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da SAD nisu dobile nikakav zahtev za izručenje, ali da bi ga razmotrile ukoliko bi ga dobile.

Keri je, međutim, dodao da bi turska vlada u zahtevu za izručenje Gulena morale da navedu dokaze da je on prekršio zakon, kao i da bi ti dokazi morali da budu uverljivi, prenela je agencija AP.

Keri je tokom boravka u Luksemburgu kazao da se nada da će u Turskoj „ustavni proces biti poštovan tokom bavljenja onima koji stoje iza pokušaja puča“.

Državni sekretar SAD je dodao i da se njegova zemlja protivi bilo kakvim pokušajima svrgavanja demokratski izabrane vlade i naveo da svaka eventualna promena mora da nastupi regularnim putem koji predviđa Ustav.

Pročitajte

Naslovne strane turskih novina

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret s našim predsednikom Aleksandrom Vučićem predstavljaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *