petak , 23 februar 2024
Home / Svijet / Stratfor: Erdogan počinje represiju oružanih snaga Turske

Stratfor: Erdogan počinje represiju oružanih snaga Turske

Vlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana će nakon neuspešnog državnog udara započeti represiju oružanih snaga te zemlje, što će se negativno odraziti na njene mogućnosti, smatranju analitičari američke agencije Stratfor.

Budući da je državni puč organizovan unutar pojedinih vojnih struktura, Erdogan i njegova Partija pravde i razvoja biće primorani da upotrebe rigorozne represivne mere prema vojsci, objašnjava se u analizi.

To će, kako se navodi, dodatno iskomplikovati odnos Ankare prema vojnim strukturama, pogotovu kada je reč o sprovođenju politike i nacionalne strategije, pošto će represivne mere uništiti borbeni duh i jedinstvo, dok će hapšenja uticati na dezorganizaciju vojske.

Slabljenje vojske će se takođe negativno odraziti i na spremnost Turske da se bavi aktuelnim izazovima, a to su borba protiv Radničke partije Kurdistana i mogućnost eventualnog ulaska turske vojske u Siriju.

Istovremeno, dezorganizacija u redovima turske vojske može da naškodi i drugim igračima u regionu, piše Stratfor, a kao primer navodi ulogu Turske u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije DAEŠ koju predvode SAD.

Stratfor dodaje i da se Erdogan već neko vreme pribojavao mogućnosti državnog udara, pošto ih je u modernoj istoriji Turske bilo već četiri, a sada svakom vojniku za kog se utvrdi da je na bilo koji način povezan sa islamskim propovednikom Fatulahom Gulenom preti zatvor zbog učešća u organizaciji puča.

Pročitajte

“Ako ga izruče, umrijet će” Počinje Assangeova posljednja pravna bitka

Ako Assange dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *