ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Svijet / Han: Turska vlada imala spiskove za hapšenje
European Commissioner for Regional Policy Johannes Hahn addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels February 22, 2012. The latest consolidation steps by Hungary are not enough to prevent the European Commission from proposing the suspension of 495 million euros in cohesion funds for Budapest from 2013, EU Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn said. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) - RTR2Y8YE

Han: Turska vlada imala spiskove za hapšenje

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han rekao je da brzo hapšenje sudija i drugih građana Turske posle neuspelogvojnog puča ukazuje na to da je Vlada već imala pripremljene spiskove.

„Liste su bile spremne, što govori da je ranije planirano da se one upotrebe u određenoj fazi“, rekao je Han i dodao da sve ukazuje da je nešto već bilo pripremljeno.

„U Turskoj se dešava upravo ono od čega smo strahovali“, rekao je evropski komesat.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini poručila je danas da demokratija i vladavina prava u Turskoj moraju biti zaštićene na njenu dobrobit.

„Treba da kažemo da vladavina prava mora da bude zaštićena na dobrobit Turske“, rekla je Mogerini pred početak sastanka šefova diplomatija EU i dodala da „nema nikakvog opravdanja da Turska preduzima mere koje će je udaljiti od toga“.

Federika Mogerini je rekla da EU u tom smisli uputiti „snažnu poruku“ Turskoj.

Oko 6.000 vojnika je pritvoreno posle neuspelog puča u petak uveče u Turskoj, a izdati su i nalozi za hapšenje oko 3.000 sudija i tužilaca. Turski predsednik Tajip Redžep Erodgan je sinoć pomenuo mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne, zvanično ukinute 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u EU.

Izvor: N1

Pročitajte

Beč: U jednom danu ubijene četiri žene i djevojčica

Austrijske vlasti istražuju ubistva četiri žene i 13-godišnje djevojčice u Beču u roku od jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *