četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Rusija / Na pomolu američko ukidanje sankcija Rusiji

Na pomolu američko ukidanje sankcija Rusiji

Pošto je SAD potrebna saradnja sa Moskvom u rešavanju sirijske krize, Vašington će morati da pravi ustupke koji će u perspektivi dovesti do ukidanja sankcija, piše „Volstrit džurnal“.

Državni sekretar SAD Džon Keri je čest gost u Moskvi i sve češće pokazuje spremnost za saradnju. Kako su saopštili mediji, tokom svoje poslednje posete Keri je predložio Rusiji ideju stvaranja zajedničke američko-ruske grupe za razmenu operativnih i obaveštajnih informacija i sinhronizaciju akcija protiv terorista, navodi američki list.

Međutim, Moskvu, čini se, ne interesuje mnogo ovakav predlog, jer zajedničko učešće u mirovnom procesu podrazumeva partnerski odnos dveju zemalja, a znači da ne može biti realizovano u uslovima antiruskih sankcija. Potpuno je moguće da će SAD uskoro biti spremne da ukinu sankcije u zamenu za zajednički plan o Siriji, piše autor članka.

Rusija ima sve razloge za optimizam po ovom pitanju, jer je stav Vašingtona u poslednje vreme postao prilično savitljiv. Samo pre godinu dana SAD su izričito odbacivale svaku ideju saradnje sa Rusijom u bliskoistočnom konfliktu. Ipak, od tada se mnogo promenilo — rusko učešće u rešavanju krize pokazalo se efikasnim i Vašington je shvatio svoju nemoć u ovoj krizi, naglasio je list.

Osim toga, jedinstvo EU po pitanju očuvanja sankcija se raspada, posebno od kada su SAD skoncentrisale svoju pažnju na Siriju, ostavivši Nemačkoj rešenje ukrajinske krize. Na ovaj način, Moskva ima razlog da veruje da će ruska pomoć u rešavanju krize na Bliskom istoku uticati na stav kako Vašingtona, tako i Berlina, zaključuje autor članka.

Ranije je saopšteno da je dvodnevna poseta Džona Kerija Moskvi tokom koje se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom bila produktivna. Strane su dogovorile korake za prekid vatre i stvaranje uslova za političku tranziciju u Siriji.

Pročitajte

NEIZVESNOST TRAJE, A ROK ISTIČE! Putin: Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika Rusije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin još uvek nije odlučio da li će se kandidovati za predsednika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *