sreda , 21 februar 2024
Home / Region / Vučić se sastao sa Kerijem, SAD pohvalile politiku Srbije

Vučić se sastao sa Kerijem, SAD pohvalile politiku Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Briselu s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Vučić i Keri razgovarali o unapređenju inače dobrih bilateralnih odnosa između Republike Srbije i SAD, te da je ukazano na činjenicu da za to postoji obostrana spremnost.

Premijer Vučić je, kako se navodi, zahvalio državnom sekretaru Keriju na jasnoj i nedvosmislenoj američkoj podršci na evropskom putu Srbije, posebno u procesu otvaranja poglavlja 23 i 24.

Američki državni sekretar pohvalio je politiku regionalne stabilnosti, koju vodi Vlada Republike Srbije i zatražio od premijera Vučića da, u procesu pomirenja među narodima Zapadnog Balkana, nastavi sa aktivnim i iskrenim odnosom, koji je u smirivanju tenzija u tom delu Evrope pružio značajne rezultate, stoji u saopštenju iz Vlade Srbije

Novinarima je u izvorima bliskim sprskoj delegaciji prethodno rečeno da je Keri Vučiču čestitao na očekivanom otvaranju poglavlja u pregovovorima sa EU.

Prema istim izvorima, na sastanku je naglašeno i da srpska strana neće reagovati na traženje Zagreba da se danas uoči otvaranja poglavlja 23 i 24 Beograd da izjavu – razjašnjenje stava oko zahteva Hrvatske da Srbija povuče regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine.

Sastanku dvojice zvaničnika prisustvovala je i pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland

U diplomatskim izvorima ranije je najavljeno da će Keri i Vučić razgovarati o jačanju odnosa Srbije i SAD, o potvrdi puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i o poželjnim opipljivim koracima u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pročitajte

Aleksa Ukropina pao na doping testu, ništa od Olimpijskih igara

Ljevoruki igrač testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *