ponedeljak , 26 februar 2024
Home / Bosna i Hercegovina / ČOVIĆ: Niko nema pravo ugrožavati naš put ka EU

ČOVIĆ: Niko nema pravo ugrožavati naš put ka EU

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, potvrdio je jučer u razgovoru za „Avaz“ da, bez obzira na to što je prošle sedmice Predsjedništvo prihvatilo adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), nisu ispunjene formalne pretpostavke da se aplikacija za članstvo BiH u Evropskoj uniji nađe na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća EU u Briselu.

Izvući pouke

– Posljednji mogući termin da bi se to službeno uvrstilo na dnevni red bila je prošla srijeda, a mi smo zakasnili s usvajanjem Sporazuma, na što sam uporno upozoravao posljednjih dana. Ono za što smo sigurni danas jeste to da će BiH ipak sutra (danas, op. a.) dobiti proceduralnu saglasnost da će biti na dnevnom redu u septembru – pojasnio je Čović. On kaže da se iz situacije u vezi sa SAA moraju izvući pouke da se niko nema pravo igrati rokovima niti preuzetim obavezama i tako ugrožavati euroatlantski put BiH. – Obaveze moramo završiti i u sadržaju i u vremenskom okviru koji preuzmemo, jer u posljednja tri-četiri mjeseca sve što smo stavili u svoj plan, praktično smo pomjerili za nekoliko mjeseci i time debelo ugrozili naš euroatlantski put, ali i sve strukturalne reforme unutar BiH koje smo preuzeli na sebe – rekao je Čović. Vrijeme u iščekivanju odgovora na aplikaciju, smatra on, BiH mora iskoristiti za stvaranje ambijenta u kojem će morati ubrzano odgovoriti na upitnik koji se očekuje nakon eventualnog dobivanja zelenog svjetla na septembarskom zasjedanju. – Iz tog ambijenta mora proizaći dobivanje kandidatskog statusa naredne godine. Ako ga ne bismo dobili krajem 2017., jednako bi to smatrali našim promašajem. Mislim da moramo raditi brzo jer nam se vrata širom otvaraju, naročito zbog jednog strateškog pozicioniranja BiH u vezi s političkom situacijom u čitavom okruženju – istakao je Čović.

Podrška Turskoj

Komentirajući aktuelnu situaciju u Turskoj i podršku tamošnjoj vladi i predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan), koju je u ime Predsjedništva BiH izrazio predsjedavajući Bakir Izetbegović, Čović kaže da je stabilnost Turske veoma važna za područje cijele jugoistočne Evrope, pa samim tim i BiH. Na pitanje hoće li Predsjedništvo BiH, uprkos trenutnoj situaciji u toj zemlji, ići na ranije dogovoreni susret u Istanbul u okviru trilaterale BiH – Turska – Hrvatska, koji bi se trebao desiti krajem jula, Čović kaže da je to u ovom trenutku otvoreno pitanje. – Moguće je da jedna od prvih posjeta Turskoj nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji bude posjeta tročlanog Predsjedništva BiH. Razgovarat ćemo o tome narednih dana. Ali čini mi se da bi to bio vrlo dobar potez da na praktičan način damo poruku turskom narodu da stojimo uz njega tokom svih iskušenja koja ima – zaključio je Čović.

Važnost rezultata popisa

Čović je naglasio i da je važno da BiH ima rezultate popisa koji će biti dobar osnov za odgovore u upitniku kada ga dobijemo od EK. – Baratat ćemo zvaničnim podacima. Ne mislim tu na podatke o nacionalnoj strukturi, jer nikoga vani to ne interesira na našem europskom putu, ali sve druge statističke podatke, posebno kada su u pitanju ekonomija i socijalna pozicija BiH, bilo bi nemoguće odraditi da nemamo rezultate popisa – potcrtao je Čović.

Čestitao Merkel rođendan

Čović je podsjetio na ključnu ulogu njemačke kancelarke Angele Merkel pri usvajanju SAA. Potvrdio je i da je jučer Merkel osobno čestitao rođendan, ali i zahvalio joj na njenom angažmanu pri pomoći BiH. Podsjećamo da je kancelarka Merkel članovima Predsjedništva BiH pri njihovoj posjeti u Berlinu kazala da je za rođendan obraduju viješću o usvojenom SAA.

– Informirao sam je i o koraku koji smo napravili i zamolio je da nas i dalje prati – kazao je Čović.

Izvor: Avaz

Pročitajte

Novi zemljotres u BiH: “Kratko, ali jako“

Bosnu i Hercegovinu je nešto prije 13 sati pogodio zemljotres. Za sada nema informacija o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *