sreda , 21 februar 2024
Home / Svijet / Erdogan o smrtnoj kazni: Ako parlament odluči, potpisaću

Erdogan o smrtnoj kazni: Ako parlament odluči, potpisaću

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u prvom intervjuu, nakon neuspešnog vojnog puča koji je dao CNN, nije demantovao najave da će Turska ponovno uvesti smrtnu kaznu kako bi se obračunala sa hiljadama uhapšenih koje se terete za učestvovanje u neuspelom vojnom udaru, a govori se da je privedeno oko 9.000 ljudi.

Jasno je da imamo zločin veleizdaje, rekao je Erdogan.

‘Ali naravno, parlament će o tome morati da donese odluku u smislu ustavnih izmena, politički lideri će se sastati i raspraviti taj predlog i ako prođe onda ću u završnici ja, kao predsednik, staviti svoj potpis na odluku parlamenta’, dodao je Erdogan.

Šefovi nekoliko država Evropske unije već su upozorili da Turska neće moći da postane članica Unije ako ponovo uvede smrtnu kaznu, a to je izjavila i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Sudeći prema odgovorima koje je Erdogan dao CNN, on se smrtnoj kazni nimalo ne protivi.

‘Ma zašto da ih sve držim po zatvorima i još da im godinama dajem hranu? To mi narod govori’, kaže Erdogan.

‘Narod želi da čim pre završimo s ovim, jer ljudima su ubijeni rođaci, susedi i deca. Oni jako pate, jako su osetljivi i zato i mi moramo delovati razumno i s osećajem’, rekao je Erdogan.

„Poslaću zahtev SAD za izručenje Gulena“

Erdogan, u intervjuu CNN nije propustio da spomene muslimanskog propovednika Fetulu Gulena, svog nekadašnjeg saveznika koji je u međuvremenu, nakon razlaza, pobegao u Ameriku.

Erdogan je rekao da će za nekoliko dana Amerikancima poslati formalan zahtev za izručenje Gulena koga smatra organizatorom puča.

Na pitanje šta će učiniti u slučaju da Amerikanci odbiju izručenje, Erdogan se pozvao na sporazum o izručivanju koji je potpisan između Turske i SAD.

‘Dakle, vi tražite nečije izručenje, vi ste moj strateški partner i ja prihvatim vaš zahtev, ali vi ne učinite isto kad ja od vas tražim nekoga… Pa naravno da u ovakvim situacijama moramo imati reciprocitet’, rekao je Erdogan.

Izvor: N1

Pročitajte

SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *