četvrtak , 30 novembra 2023
Home / Rusija / Rusija radi na satelitskom sistemu za praćenje podmornica

Rusija radi na satelitskom sistemu za praćenje podmornica

U Rusiji se radi na sistemu za praćenje podvodnih objekata koji će omogućiti da hidro-akustične informacije preko satelitskih veza budu prosleđene u komandni centar, piši „Izvestija“.

Glavni konstruktor sistema je, prema tvrdnjama lista, korporacija za svemirske sisteme za specijalne namene „Kometa“ koja ulazi u sastav Koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu „Almaz-Antej“.

„Kometa“ je od sovjetskog vremena radila na kosmičkom delu sredstava za upravljanje i sistema za satelitsko praćenje.

„U ovo vreme se radi na projektu novog sistema. Rad treba da bude završen naredne godine i nakon odobrenja Ministarstva odbrane počeće njegovo raspoređivanje“, objasnio je informativni izvor lista.

Prema tvrdnjama sagovornika lista, sistem ima tri kola: morsko, svemirsko i kopneno. Morsko predstavljaju kompaktne autonomne hidro-akustične bove i podvodni senzori koji prate akustičnu situaciju i koji predaju dobijene podatke satelitu svemirskog kola. Kopneno kolo uključuje sistem upravljanja koji analizira dobijene informacije i predaje ih konačnom korisniku.

Prema mišljenju eksperata lista, sistem može najpre biti raspoređen na Arktiku za kontrolu podvodne situacije u severnim morima.

Izvor: Sputnik

Pročitajte

NEIZVESNOST TRAJE, A ROK ISTIČE! Putin: Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika Rusije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin još uvek nije odlučio da li će se kandidovati za predsednika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *