sreda , 21 februar 2024
Home / Region / Kako su najveći „narkobos i narkodiler“ oslobođeni?
Alleged Balkan drugs boss Darko Saric, who surrendered to Serbian police last week after almost five years on the run, gestures inside a court in Belgrade March 24, 2014. Saric, 43, one of the most wanted figures in the crime-riddled Balkan region, faces 13 indictments including the trafficking of 5.7 tonnes of cocaine from Latin America and the laundering of 22 million euros in Serbia. He denied on Monday any involvement in trafficking cocaine from Latin America to Europe and told his first court hearing that the charges against him had been fabricated. REUTERS/Djordje Kojadinovic (SERBIA - Tags: CRIME LAW DRUGS SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3IDK9

Kako su najveći „narkobos i narkodiler“ oslobođeni?

Pre dve nedelje Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca kokaina. Viši sud juče je potvrdio odluku Prvog osnovnog da se odbija optužnica protiv Dragoslava Kosmajca za utaju poreza.

To su samo poslednje u nizu sudskih odluka koje se u javnosti smatraju spornim. A osporavaju se, kažu sudije i tužioci, uglavnom zato što se mnogima presuđuje i pre nego što se pojave pred sudom. U isto vreme kažu, izvršna vlast, insistiranjem na ubrzavanju presuda, često utiče i na njihov kvalitet.

Najveći narkobos na Balkanu i najveći narkodiler u Srbiji, tako su predstavljeni u javnosti. Potvrde o tome, međutim, još nema pred sudom. Ali jedno su, kažu predstavnici domaćeg pravosuđa, procene sudske, a drugo želje izvršne vlasti.

Podsetimo se šta je 20. juna 2014. godine izgovorio sadašnji mandatar Aleksandar Vučić: „Što se pravite blesavi kad svi znate ko je najveći narkodiler u Srbiji. Kažu najinteligentniji narkodiler i sad svi se plaše ime da mu izgovore, jeste videli da se nikad u novinama nije pojavio, nikad niko ne sme ništa da kaže o njemu. Ja kažem udarite na Kosmajca”.“

I pošto se udar dogodio, a Dragoslav Kosmajac posle njega pušten da se brani sa slobode mandatar je ponavljao da je on za njega najveći narkodiler. A takve ocene su, smatraju u Udruženju tužilaca, opasna pojava koja može da izazove autocenzuru.

“Ako vi svaki dan, dok radite u nekom predmetu, slušate na televiziji, čitate u novinama, slušate na radiju, kako se od strane prestavnika najviših institucija ove zemlje očekuje da se postupak reši, onda svakako da na vaše odlučivanje postoje spoljni uticaji kojima nije lako da se kolege odupru“, kaže predsednik UO Udruženja tužilaca Radovan Lazić,

Ne samo što predstavnici izvršne vlasti često presuđuju pre sudija nego ih, objašnjavaju u Društvu sudija Srbije, neretko teraju da, zarad efikasnosti, brže završavaju predmete.

„Mi se sad suočavamo sa takvim apsurdnim situacijama u kojima sudije zarad toga što im je naređeno da presude u određenom roku ne izvode dokaze, nego odbijaju dokaze i izvedu samo ono što imaju u spisima od pisanih dokaza i tako završe raspravu ili pretres, to je nešto što je nedopustivo“, ističe Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Jer što se brže sudi to se, kaže Boljević, pravi više grešaka.

A analiza odluka suda u Strazburu pokazuje, objašnjava, da se tek petina presuda domaćih sudova odbacuje zbog toga što nije doneta u razumnom roku, a ogromna većina zbog povrede nekih drugih prava.

Zato bi, smatra, sudove trebalo ostaviti da rade svoj posao i poštovati podelu vlasti. Kad već dosad nije, možda se kaže naša sagovornica, nešto promeni posle otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Briselom.

Izvor: N1

Pročitajte

Aleksa Ukropina pao na doping testu, ništa od Olimpijskih igara

Ljevoruki igrač testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *