utorak , 27 februar 2024
Home / Svijet / Šta donosi vanredno stanje u Turskoj?

Šta donosi vanredno stanje u Turskoj?

Zakon o vanrednom stanju koji je u Turskoj na snazi od 1983, u izvesnoj meri je zastareo, te se ne može sa sigurnošću proceniti kako će biti primenjen sada, kada je predsednik Tajip Redžep Erdogan proglasio tromesečno varedno stanje zbog pokušaja puča, javlja atinski Radio SKAI.

Važna odredba tog zakona je što otvara put za vladavinu predsedničkim dekretima.

Zakonom je predviđeno da se vanredno stanje proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, privrednih kriza i „u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog, prvo: ozbiljnih nagoveštaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratrskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda, i, drugo: u slučaju nasilnih incidenata“.

Po tom zakonu, Ministarski savet, uzimajući u obzir mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost, na zasedanju pod predsedavanjem predsednika Republike proglašava vanredno stanje na delu teritorije ili u celoj zemlji za period ne duži od šest meseci.

Trajanje vanrednog stanja može da produži Skupština Turske, što je i činila od 1987, kada je vanredno stanglašeno na jugoistoku Turske, a to vanredno stanje je važilo do 2002. godine.

Po Zakonu o vanrednom stanju, mogu se ograničiti ili zabraniti saobraćaj, okupljanje, kretanje na nekim mestima ili u neko vreme, može se narediti pretresanje lica, vozila i plenidba predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima narediti da stalno nose lične karte.

Može se zabraniti štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog štampanog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizulenih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem vanrednog stanja, po zakonu o tome, ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsedničkih dekreta.

Nadzor nad merama koje se sprovode tokom vanrednog stanja je u nadležnosti Kabineta premijera ili ministarstva koje premijer ovlasti za to, a osniva se i koordinaciono telo u kojem su nadležna ministarstva, preneo je Radio SKAI.

Izvor: N1

Pročitajte

Beč: U jednom danu ubijene četiri žene i djevojčica

Austrijske vlasti istražuju ubistva četiri žene i 13-godišnje djevojčice u Beču u roku od jednog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *